Olası kast nedir? Bilinçli, Bilinçsiz taksir nedir?

21.10.2023

Olası kast nedir? Bilinçli taksir nedir? Bilinçsiz taksir nedir?

Soruları merak edilmektedir, arama motorlarında, sosyal medya platformlarında, ülkemiz gündeminde ve web sitemiz polis365.com adresinde bu sorulara yanıtlar aranmaktadır. Bizlerde sizin için Olası kast nedir? Bilinçli, Bilinçsiz taksir nedir? sorularının yanıtlarını araştırdık. İşte detaylar;

Kasta Dayanan Kusur Sorumluluğu

Doğrudan kast, Olası kast.

Taksire Dayanan Kusur Sorumluluğu

Basit taksir, Bilinçli taksir.

Doğrudan kast; bilerek ve isteyerek suçun kanuni tanımındaki fiilin işlenmesidir. Örneğin, kıraathanede bir kimseye ateş ederek öldüren kişi doğrudan kast ile insan öldürme suçu işlemiş olur.

Olası kast; suçun kanuni tanımındaki fiilin gerçekleşebileceğinin mümkün veya muhtemel bir şekilde “öngörülmesine” rağmen, sonucun meydana gelmesinin göze alınması, adeta “olursa olsun” biçimindeki bir düşünceyle fiilin işlenmesidir. 

Basit taksir; failin öngörülebilir bir neticeyi “öngörmeyerek” dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle fiili işlemesidir. Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Örneğin, gerekli iş güvenliği önlemlerini almayarak işçi çalıştıran işveren, iş kazası neticesinde yaralanmaya neden olursa basit taksirle insan yaralama suçu işlemiş olur.

Bilinçli taksir; failin “öngördüğü” neticeyi istememesine rağmen, kural ihlali yaparak veya şans, kişisel yetenek vb. etkenlere güvenerek hareket etmesi ile fiili işlemesidir. Örneğin, sollama yasağı bulunan bir yolda sollama yaparak ölüme neden olan kişi bilinçli taksirle ölüme neden olma suçu nedeniyle cezalandırılır.

Bilinçsiz taksir; Bilinçsiz taksir, hukuk kaynaklarında sıklıkla duyabileceğiniz bir kavramdır. Bu ifade, ilgili kişinin olayın sonucunu kabul etse de bu durumun bilinçsiz şekilde yani istemeden yapılması söz konusudur. Bilinçli taksir durumunda ise kişi olayın sonucunu bilerek, bilinçli şekilde hareket etmiştir.

You cannot copy content of this page