Açığa alınan Polis ne zaman ihraç olur? Açığa alınan memur en fazla kaç ay açıkta tutulur?
Son zamanlarda sıklıkla sorular sorular arasında yerini almaya başladı. Bizlerde sizin için yanıtlamak istedik, öncelikle Açığa alınma tedbiri, bir memur hakkında disiplin kovuşturması sonucunda alınan geçici bir önlemdir ve en fazla 3 ay sürebilir. Bu süre sonunda, hakkında herhangi bir karar verilmemişse, memur görevine geri dönmelidir. Tabii bu süre uzatılabilmektedir. Adli olarak soruşturma devam ediyor ise 3 ay 3 ay olarak uzatılabilmektedir.
Bilindiği üzere son yıllarda bir çok Polis memuru irtibat ve iltisak gerekçesi ile görevinden ihraç edildi. Tabii 375 KHK 35. madde hükmünce yapılan bu ihraçlar artık yapılamamaktadır, süresi dolduğu için. İrtibat ve iltisak nedeniyle kamu görevinden çıkarılma artık mümkün olmadığından 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Kanunu(polis ve jandarma)gereği ilgililer hk. disiplin soruşturması yürütülmektedir, ancak disiplin soruşturması sonucu devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesi mümkün değildir.
Söz konusu ihraç işlemi için disiplin soruşturmasında 2 yıl süre vardır, 2 yıl geçmesi halinde ihraç işlemi yapılmaması gerekir, disiplin soruşturmasına başlama ve ceza verme süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Açığa alınan memur ihraç edilirse? Açığa alinan memur en fazla kaç ay açıkta tutulur?
Kanun metninden anlaşılacağı üzere açığa alınma, bir disiplin cezası değil, önleyici bir nitelik arz eden ihtiyari tedbir olarak düzenlenmiştir. Zira kamu görevlisinin henüz kesinleşmiş bir cezası bulunmamaktadır. Görevden uzaklaştırma tedbiri disiplin veya ceza soruşturmasının herhangi bir safhasında 3 ay süreyle alınabilir. Bu sürenin bitiminde tedbir kararının alınmasına ilişkin sebeplerin devam etmesi halinde tedbir her defasında üç ay uzatılabilir.