Lewis Strauss kimdir? Lewis Strauss oppenheimer

23.07.2023

Soruları merak edilmektedir, arama motorlarında, sosyal medya platformlarında, ülkemiz gündeminde ve web sitemizde Lewis Strauss kimdir? Levi-Strauss felsefesi? Levi-Strauss yapısalcılık nedir? sorularına yanıtlar aranmaktadır. Bizlerde sizin için Lewis Strauss kimdir? Levi-Strauss felsefesi? Levi-Strauss yapısalcılık nedir? sorularının yanıtlarını araştırdık. İşte detaylar;

Lewis Strauss (1896-1974), Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Amerikalı bir finansör ve hükümet yetkilisiydi.

Strauss, Charleston, West Virginia’da doğdu. Fizik okumayı umuyordu ama ailesinin onu üniversiteye gönderecek parası yoktu. Birinci Dünya Savaşı sırasında Strauss, Gıda Yöneticisi Herbert Hoover altında çalıştı. Buna, 1918’deki Mütareke’den sonra 27 milyon ton gıdanın tahsisi için Paris’ten çalışmak da dahildi.

Savaştan sonra Strauss, bir yatırım bankası olan Kuhn, Loeb’de çalışmaya başladı. Sonunda bir ortak ve kendi kendini yetiştirmiş bir milyoner oldu. Annesinin kanserden ölmesinden sonra Strauss, radyumun bir tedavi yöntemi olarak kullanılmasını finanse etmek için Lewis ve Rosa Strauss’u Anma Fonu’nu kurdu. Strauss’un araştırmasını finanse etmesi umuduyla ona fisyonun keşfiyle ilgili Hahn-Strassmann makalesini anlatan bir mektup yazan fizikçi Leo Szilard ile ilk kez Strauss’un tanışması bu nedenleydi.

Dünya Savaşı sırasında, Strauss’un ABD Donanması’nda bir Yedek komisyonu vardı. Silah üretimi üzerinde çalışmak için Donanma Mühimmat Departmanına katıldı. 1946’da Başkan Truman, Strauss’u yeni oluşturulan Atom Enerjisi Komisyonu’na (AEC) üye olarak atadı. Sonunda komisyon üyesi olmak için yükseldi.

Sovyetler 1949’da ilk atom bombasını test ettikten sonra, Strauss termonükleer silahların geliştirilmesi için baskı yapmaya başladı. Hidrojen bombasının sesli bir rakibi, Manhattan Projesi sırasında Los Alamos’un laboratuvar direktörü J. Robert Oppenheimer’dı. Strauss, Oppenheimer ile aslında daha önce tanışmıştı – Oppenheimer’ın “hakkımda aşağılayıcı bilgiler olduğu” uyarısına rağmen, onu 1947’de Princeton’daki İleri Araştırmalar Enstitüsü’nün müdürü olarak atadı.

Strauss artık Oppenheimer’ı Amerikan güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görüyordu. Başkan Eisenhower ile bir araya geldi ve ona “Oppenheimer’ın programla herhangi bir şekilde bağlantısı varsa AEC’deki işi yapamayacağını” söyledi. Oppenheimer, komünist bağlar iddiasıyla 1954’te güvenlik iznini iptal ettirdi. Fizikçi Robert Wilson’ın hatırladığı gibi, “Mr. Strauss, kesinlikle Oppenheimer’ın yargılanmasındaki önemli kişilerden biriydi ve Galileo zamanında kiliseden biriyle ilişkilendirebileceğiniz bir rol oynamış olabilir.”

Strauss, Başkan Eisenhower altında Ticaret Bakanı vekili olarak hizmet vermeye devam etti. Ancak Kongre, daha sonra Eisenhower’ın Strauss’u pozisyonu kalıcı olarak tutması için aday göstermesini reddetti.

Lewis Strauss, 21 Ocak 1974’te Trenton, New Jersey’de öldü.

You cannot copy content of this page