Sırrı Sakık kimdir? Nerelidir? Sırrı Sakık eşi kimdir?

07.04.2023
Sırrı Sakık kimdir? Nerelidir? Sırrı Sakık eşi kimdir?

Sırrı Sakık kimdir? Nerelidir? Sırrı Sakık eşi kimdir?

Sırrı Sakık 1 Ağustos 1957’de Muş Yürecik Köyü’nde dünyaya geldi. Babasının adı Sabri, annesinin adı Fatma’dır. Kürt asıllı Türk siyasetçidir. PKK’nın iki numaralı adamı olan Şemdin Sakık’ın kardeşidir. Lise mezunudur. Turizm alanında işletmecilik yaptı. Cumhuriyet ve Vatan gazetelerinde bir süre muhabirlik yaptı. Demokrasi Partisi ve Demokratik Toplum Partisi Kurucu Üyesi oldu.XIX.ve XXIII. Dönem Muş Milletvekilliği yapmıştır. 23. Dönem’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı İdare Amiri oldu.22 Temmuz 2007 Genel seçimlerinde DTP’ den Muş milletvekili seçilmiştir.24. Dönemde aynı görevi yeniden üstlendi. İleri düzey Kürtçe bilen Sakık, 3 çocuk babasıdır. Oğlu Sidar Sakık, 2012’de evinin balkondan atlayarak intihar etti. Sırrı Sakık, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde HDP’nin Muş Belediyesi Eş Başkan Adayı oldu.

Sırrı Sakık, liseden sonra okul hayatına son vermiştir. Babası üniversiteye gitmesine izin vermeyince liseden sonra aile oteli olan üç yıldızlı, 87 yataklı Zengök Otelini işletmeye başlamıştır. Bir yandan da politikayla ilgilendi. 12 Eylül 1980 sonrasında SODEP’in kuruluşuna omuz vermiş, bu çabaları onu genç yaşta SHP Muş İl Başkanlığı’na taşımıştı. SHP‘deki bölünme sırasında da HEP‘e geçmişti. Turizm alanında işletmecilik yaptıktan sonra Cumhuriyet gazetesinde ve Vatan gazetelerinde bir süre Muş muhabirliğini yaptı.

Sırrı Sakık, 1991 yılında SHP’nin Halkın Emek Partisi (HEP) adaylarına Güneydoğu Anadolu listelerinde yer vermesiyle milletvekili oldu. 1994’te dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla tutuklanan milletvekilleri arasında yer aldı. 1991 yılında Leyla Zana‘nın önderliğinde kurulan (DEP) Demokrasi Partisi ve 9 Kasım 2005 tarihinde Ahmet Türk, Leyla Zana, Orhan Doğan, Aysel Tuğluk ile (DTP) Demokratik Toplum Partisi’nin Kurucu Üyesi oldu. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde DTP‘ den, 2011‘de de BDP‘den mus Milletvekili olarak seçildi.

14 Kasım 2002 tarihinde yapılan TBMM 22. Dönem genel seçimlerde bağımsız milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi.

TBMM; 19. Dönem, 23. Dönem ve 24. Dönem Muş Milletvekilidir. 23. Dönem’de ve 24. Dönem’de Başkanlıkararası Dostluk Grubu üyesidir. 2014 Yerel Seçimlerinde (BDP) Barış ve Demokrasi Partisinden Ağrı ilinin Belediye Başkanlığına aday oldu ve seçim neticesinde Ağrı ilinin Belediye Başkanı seçildi.

Sırrı Sakık, Gülsima Sakık ile evli idi 2007 yılında eşi kanserden vefat etti. Cenk, Heval ve Sidar (d.1987) isimli 3 oğlu var. Heval “arkadaş”, Sidar ise “3 ağaç” anlamındadır.

You cannot copy content of this page