Yehova Şahitleri nedir? Amacı nedir? Yehova’nın şahitleri cinsellik? Yasakları?

10.03.2023

Yehova Şahitleri nedir? Amacı nedir? Yehova’nın şahitleri cinsellik? Yehova’nın şahitleri Yasakları?

1870’lerin sonlarında Pennsylvania eyaletinin Allegheny şehrinde Charles Taze Russell’ın liderliğinde ortaya çıkan bu akım -Adventist ve Yedinci Gün Adventist grupları gibi- köken olarak Baptist Papaz William Miller’in (ö. 1849) kurduğu Millerite grubunun dünyanın sonuyla ilgili (millennial) öğretilerine dayanmaktadır.

Grup, Russell döneminde önce Zion’s Watch Tower Track Society adı altında 1881’de bir araya gelmiş 1886 yılında Watch Tower Bible and Track Society adıyla devam etmiştir.

Diğer hıristiyan gruplarıyla aralarındaki inanç farklılığına, Tanrı’nın en özel ismine ve bu akımın üyelerinin gerçek inananlar (Tanrı’nın kavmi) olduğuna vurgu yapan günümüzde Yehova Şahitleri (Jehovah’s Witnesses) şeklindeki adını ise 1931’de Russell’ın halefi J. F. Rutherford döneminde almıştır.

YEHOVA ŞAHİDİ OLMANIN KURALLARI VE YASAKLARI

Yehova Şahitleri öldürmeye ve intihara sıcak bakmazlar. Yehova Şahitleri’nde çıplak intihar etme, saç kazıtma gibi bir ritüel bulunmuyor. Ayrıca Yehova Şahitleri kıyafetlerine son derece özen gösterir. Erkekleri mümkün olduğu müddetçe kravat takar, kadınlar tayyör giyer. Saç baş karma karışık, kazılmış, hırpani bir giyim tarzını benimsemezler. Nasıl ki bir Müslüman intihar ettiğinde Müslümanlıkla bağdaştırıp yorumlanırsa, bunlar da öyledir.

Protestan Hıristiyanlar’ın bir alt grubu denilebilir. 1852 tarihinde ABD’nin Pennsylvania Eyaleti’nde ortaya çıktı. Kurucusu, Charles Taze Russell’dır. Kendilerini, Hıristiyan ve Yahudi olarak adlandırırlar. Kutsal kitapları, Hıristiyanlarda olduğu gibi Zebur, Tevrat ve İncil’i içine alan Kitab-ı Mukaddes’tir. Ancak Kitab-ı Mukaddes’in yeni bir çevirisi yapıldı ve “Kutsal Kitap Yeni Dünya Çevirisi” ismiyle yayınlandı. Bazı metinleri tekrardan yorumlamaları Hıristiyanların tepkisine neden oldu. Bundan dolayı Hıristiyan dünyası Yehova Şahitleri’ni kutsal kitaplarında tahribat yapmakla suçluyor. Öte yandan Yehova Şahitleri azizleri ve Papa’yı tanımaz. Bu kitapta Allah’ın adı olarak Tevrat’ta geçen Yehova’yı kullanmaları da Yahudileri kızdırır. Çünkü Yahudiler “Allah’ın adını boş yere anmayın” ayetinin ardından Allah’ın en büyük ismi olan Yehova’yı kullanmazlar.

YEHOVA ŞAHİDLERİNİN PEYGAMBERLERİ VAR MI?

Eski Ahit ve Yeni Ahit’te ismi geçen peygamberlere inanırlar. Hz. İsa onlar için Allah’ın oğludur ve şu an Allah’ın sağında yer almaktadır.

DÜNYADA NE KADAR YEHOVA ŞAHİDİ VAR?

Yaklaşık 8 milyon Yehova şahidi olduğu belirtiliyor. Bir yönetim kurulu tarafından yönetildiği kaydediliyor. Bu kurulun sayısı 12-15 arasında değişiyor. Üyeler yönetim kurulundan ancak öldüklerinde ayrılabilirler. Yehova Şahitleri’nde teşkilat yapısı piramidi hatırlatır, hiyerarşi tepeden aşağıya doğru iner. Kadınlarına sister (kız kardeş), erkeklerine brother (erkek kardeş), diye hitap ederler. Türkiye’de 3 bin civarında Yehova Şahidi bulunduğu rivayet ediliyor. Merkezlerinin de İstanbul olduğu söyleniyor.

KUTSAL MEKANLARI VAR MI?

Kutsal mekanları yok ancak toplanma mekânları var. Her pazar bir araya gelirler. Bu mekanlar çok sade döşenmiştir, içlerinde heykel, resim bulunmaz. Bunların dışında haftada 3 gece evlerde toplanarak dini sohbetler yaparlar. Yeni çevirisini yaptıkları Kitab-ı Mukaddes’i de her sene baştan sona okurlar. İbadetlerini böyle yaparlar. Hepsi kutsal kitaplarını ezbere bilir, hep yanlarında taşırlar. Bir de senelik ibadetleri bulunuyor. Sempazitanlarını daha da etkilemek adına o toplantıya götürürler.

Kan vermedikleri de söylenir. Kan vermezler, başkalarından da almazlar. Gerektiğinde kendi kanlarını kullanırlar. Zaten yanlarında bir belge vardır, kendilerine kesinlikle kan verilmeyeceğini vurgular.

Yehova Şahitleri’nin hiçbir ulusal bayrağı selamlamadıklarını ve askere gitmeyi kabul etmediklerini söyleyen Prof. Dr. Yasdıman, ‘’Askere gitmek zorunda kalırlarsa ellerine silah almazlar. Bundan dolayı Türkiye’de hücre cezası alan çok sayıda Yehova Şahidi var. Yehova Şahitleri için sancak, bayrak, vatan gibi bizim kutsal kabul edilen hiçbir milli değer bulunmaz. Onlar dünya vatandaşı olduklarına inanırlar. İnanışlarında kilise ve papaz gibi kavramlar da bulunmaz.’’ dedi.

TEMEL İNANIŞ FELSEFELERİ

İnanışlarına göre Armageddon ismini verdikleri büyük bir dünya savaşı çıkacak ve dünya birbirine girecek. Geriye yalnızca Yehova Şahitleri kalacak. İsa Mesih dünyaya gelecek, Yehova Şahidi olmayanları yargılayacak ve yargılamanın ardından bu insanların hepsi toprak olacak. Yani yeniden dirilemeyecek. Arkasından dünya cennete dönüşecek ve Yehova Şahitleri bu cennette yaşayacak. Yehova Şahitlerinden başka geride insan kalmayacağı için de cehennem olmayacak. Bundan dolayı Yehova Şahitleri aralarına yeni insanları katmak için çok aktif şekilde çalışırlar.

You cannot copy content of this page