Ahmet Davutoğlu kimdir, kökeni? Ahmet Davutoğlu’nun soy ağacı?

10.03.2023
Ahmet Davutoğlu kimdir, kökeni? Ahmet Davutoğlu’nun soy ağacı?

Ahmet Davutoğlu kimdir, kökeni? Ahmet Davutoğlu’nun soy ağacı?

Ahmet Davutoğlu, 26 Şubat 1959 tarihinde, Konya ilinin Taşkent ilçesinde doğmuştur. Annesi Memnune Hanım, henüz Ahmet Davutoğlu dört yaşında iken vefat etmiştir. Babası Mehmet Duran Davutoğlu kunduracılık, tekstil ve ticaret işleri ile uğraşmıştır. Eşinin vefatından sonra Mehmet Duran Davutoğlu, Sefure Hanım ile evlenmiştir. Daha sonra ise ailesini alıp İstanbul Fatih’e yerleşmiştir. Ahmet Davutoğlu, üvey annesi Sefure Hanımı öz annesi gibi benimseyip, sevmiştir.

Üçü kız, dört kardeş olan Ahmet Davutoğlu, halası Nilüfer Hanım ile babaannesi Ayşe Davutoğlu tarafından çocukluğundan büyüyene kadar hiç yalnız bırakılmamıştır. Babası Mehmet Duran’ın, Sefura Hanım ile evliliğinden de üç kız kardeşi daha olmuştur. Ahmet Davutoğlu’nun kardeşlerinin çoğunun ise İstanbul’da yaşamaktadır.

Eğitimi:

Ahmet Davutoğlu, ilkokulun ilk dört yılını Hacı Süleyman Bey İlkokulu’nda okumuştur. Bahçelievler’e taşınınca ilkokulu orada bitirmiştir. Sonra İstanbul Erkek Lisesi’ne gitmiştir. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Ekonomi alanlarında öğrenimini tamamlamıştır. Ahmet Davutoğlu, 1984 yılında, üniversite eğitimini bitirmesinin ardından, Boğaziçi Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans yapmıştır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde de doktorasını tamamlamıştır.

Ahmet Davutoğlu, doktorasını tamamladıktan sonra 1990 yılında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi‘nde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başlamıştır. Siyaset bölümünde, bölüm başkanı olarak göreve atanarak, 1993 yılına kadar bu görevi sürdürmüştür.

Özel Hayatı:

Ahmet Davutoğlu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Sare Davutoğlu ile 1984 yılında evlenmiştir. Davutoğlu çiftinin bu evliliklerinden; Sefure, Meymune, Hacer Bike ve Mehmet adında dört çocuğu vardır. En büyük kızı Sefure Davutoğlu, Yıldız Holding’in kurucusu Sabri Ülker’in kızı Ahsen Özokur’un oğlu Ahmet Özokur ile evlenmiştir. 9 Mart 2015 tarihinde Sefure Davutoğlu ile Ahmet Özokur boşanmıştır. Diğer kızı Meymune Davutoğlu, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu’nun oğlu Talha Topçu ile evlenmiştir. Recep Tayyip Erdoğan’ın kız kardeşi Vesile İlden’in yakın arkadaşı olan Sare Davutoğlu, Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın doğumunu da yaptıran doktordur. Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Asil Üyesi olan Sare Davutoğlu, aynı zamanda Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmet Vakfı’nda da üyedir.

Kariyeri:

Ahmet Davutoğlu, 1995 – 1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Akademisyen olarak görev yapmıştır. Bu tarihler arasında da Yeni Şafak Gazetesinde köşe yazarlığı da yapmıştır.

Ahmet Davutoğlu, 1998 – 2002 yıllarında ise Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademilerinde misafir Öğretim Üyesi olarak ders vermiştir.

1999-2004 yılları arasında Beykent Üniversitesi’nde profesör olmuştur. Pek çok bölüm ve üniversitede misafir Öğretim Üyeliği yapmıştır. Ahmet Davutoğlu, Profesör unvanı ile Beykent Üniversitesi’nde Senato Üyeliği ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Aynı yıllarda Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde de misafir Öğretim Üyeliği yapmıştır.

Ahmet Davutoğlu, 1980’li yıllarda tanıştığı Abdullah Gül’ün, Başbakan olmasıyla Başbakanlık Başdanışmanı görevini yapmıştır. İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde tanıştığı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduktan sonra da bu görevine devam etmiştir.

AB ile temaslar, Kıbrıs müzakereleri, Irak savaşı gibi her alanda rol almıştır. Komşu ülkelerle hiçbir sorun yaşamamak için her şeyden haberdar olmak üzere çalışmalar yapmıştır.

Ahmet Davutoğlu, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve dönemin Başbakanı Abdullah Gül tarafından, 18 Ocak 2003 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan kararla “Büyükelçi” ünvanı verilmiştir.

11 Mayıs 2009 tarihinde, meclis dışından yapılan bir atama ile “T.C. Dışişleri Bakanı” ünvanını kazanmıştır.

Ahmet Davutoğlu, 12 Haziran 2011 yılında yapılan genel seçimler sonucunda 24. Dönem Konya AKP. Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer almıştır. Dışişleri Bakanlığı görevine devam etmiştir.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin küresel olarak yeniden uyanışının arkasındaki beyinlerden biri olması sebebiyle, “Foreign Policy” dergisinin, 2010 yılındaki “İlk 100 Küresel Düşünür” listesinde yer almıştır.

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimde 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra AK Parti Genel Başkanlığına ve Başbakanlığa aday olarak gösterilmiştir. 21 Ağustos 2014 tarihinde yine Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ahmet Davutoğlu’nun aday olduğu açıklanmıştır.

Ahmet Davutoğlu, 27 Ağustos 2014 tarihinde, Adalet ve Kalkınma Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kongresinde Genel Başkan seçilmiştir. 28 Ağustos 2014 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 62. Türkiye Hükûmetini kurmakla görevlendirilmiştir. 6 Eylül 2014 Cumartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan güven oylaması sonucunda 133 ret oyuna karşılık alınan 306 kabul oyuyla göreve başlamıştır.

Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde Konya’dan AKP milletvekili seçilmiştir. O dönemde seçimlerden sonra Başbakan olarak istifasını Cumhurbaşkanına sunmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile koalisyon kuramaması neticesinde görevi iade etmiştir.

Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçici Hükümeti kurması için görevlendirmesi sonrasında 28 Ağustos 2015 tarihinde yeni Bakanlar Kurulu üyelerinin listesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmuştur ve onaylanarak 63. Türkiye Hükûmetini kurmuştur.

Ahmet Davutoğlu, 12 Eylül 2015 tarihinde yapılan Adalet ve Kalkınma Partisi 5. Olağan Kongresi’nde Parti Genel Başkanı seçilmiştir. Kayıtlı 1445 delegeden 1360’ının oy kullandığı seçimde sandıktan 1353 geçerli, 7 geçersiz oy çıktı. Ahmet Davutoğlu geçerli oyların tamamını alarak yeniden Genel Başkanlığa seçilmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Kasım seçiminin ardından yeni hükümeti kurma görevini, 17 Kasım 2015 tarihinde seçimden birinci çıkan Ak Parti’nin Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu’na vermiştir.

17 Kasım 2015 tarihinde aldığı görev üzerine Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 64. Hükümet kabinesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Kasım 2015 tarihinde onaylanmıştır.

5 Mayıs 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önemli bir toplantı gerçekleştirmiştir. Bu toplantıdan sonra Ahmet Davutoğlu, Başbakanlıktan ve AK Partinin Genel Başkanlığından istifa etmiştir. Alınan karar sonrasında AK Parti, 22 Mayıs 2016 tarihinde yeni Genel Başkan seçimi için Olağanüstü Büyük Kongre’de toplanmıştır. Ahmet Davutoğlu, yeniden aday olmayacağını açıklamıştır.

İngilizce, Arapça, Almanca ve Malayca (Malezya, Brunei ve Singapur’un resmî dilidir.) bilen Davutoğlu, aynı zamanda pek çok akademik eseri olan bir yazardır. Ahmet Davutoğlu’nun dış politika konusunda Türkçe ve İngilizce kaleme aldığı çok sayıda eseri bulunmaktadır. Ayrıca eserleri Japonca, Portekizce, Rusça, Arapça, Farsça ve Arnavutça başta olmak üzere çeşitli dillere tercüme edilmiştir.

You cannot copy content of this page