Sadettin Ökten eşi Meriç Hanım kimdir? Sadettin Ökten kimdir? Sadettin Ökten sözleri, ekşi, kitapları

25.02.2023

Sadettin Ökten kimdir? Sadettin Ökten kaç yaşında? Nereli? Mesleği ne?

Sadettin Ökten, 1 Eylül 1942 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi.

Babası İmam Hatip Okulları’nın kurucusu olarak bilinen Mahmut Celâlettin Ökten, annesi ise Emine Mahmude Hanım’dır.

Sadettin Ökten’in ailesi baba tarafından Gürcüzâdeler olarak bilinir. Çocukluğu ve gençliği İstanbul’un Fatih ilçesinde geçen Sadettin Ökten, 1956-1960 yılları arasında Vefa Lisesi’nden mezun oldu. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden Yüksek İnşaat Mühendisi olarak 1964 yılında mezun oldu.

Sadettin Ökten, 1969 yılında Meriç Hanım ile evlendi ve sonrasında dört çocuğu oldu.

1969 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne Betonarme Kürsüsü’nde asistan olarak kabul edildi. 1971 – 1973 yıllarında ABD’de misafir doktora öğrencisi olarak bulundu. Askerlik görevini 1974 – 1975 yıllarında Genelkurmay Bilgi İşlem Dairesi’nde tamamladı.

1977’de doktor unvanını aldı. Kazandığı bir burs ile yüksek lisansını ABD’de yaptı. 1979-1980 akademik yılında Belçika’da bilimsel araştırmalar yaptı.

1982 yılında doçentliğe yükseldi. 1985’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne geçti. 1989’da profesörlüğe yükseldi.

Farklı üniversitelerde Bilim Tarihi, Yapı Teknolojisi Tarihi, Kent Kültürü ve Kent Estetiği konularında dersler verdi. Sadettin Ökten, yapı mühendisliği alanındaki eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanında proje düzeyinde meslekî uygulamalar da yaptı.

Bu görevine halende devam eden Ökten, bunun yanı sıra bilim tarihi ve felsefesi, kültür, medeniyet ve sanat alanlarında özel ilgi ve beceri sahibi olarak da dikkat çekiyor. Kariyeri boyunca çeşitli ödüller alan Sadettin Ökten, 2020 yılı ekim ayında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne Kültür Tarihi alanında ödül alarak onurlandırıldı.

You cannot copy content of this page