Nayman kimdir? Nayman ailesi? Nayman Türk mü? Nayman ne demek?

25.01.2023
Nayman kimdir? Nayman ailesi? Nayman Türk mü? Nayman ne demek?

Nayman kimdir? Nayman ailesi? Nayman Türk mü? Nayman ne demek?

Nayman, dizinin senaryosuna göre bir Moğol Komutanı olarak görünmektedir. Ancak gerçek tarihte ise Naymanlar Orta Asya’da Moğolların sonradan hakimiyetine giren bir halk olarak bilinir. Nayman, Moğol İmparatorluğu kurulmadan önce Moğolistan’da yaşamış göçebe kabile. Kökenleri bilinmemekle birlikte Türk dilleri konuştukları için Türk halklarından olduğu tahmin edilmektedir. Bugünkü Kazakistan’ın kuzeydoğusu ile Moğolistan’ın batısında yaşamaktadır.

Cengiz Han zamanında Nayman Devleti bölgenin en güçlü ordusuna sahipti ve Moğolların batısında bulunuyorlardı. 12. yüzyılın sonlarında Moğollardan daha fazla Naimanlı vardı. 1199’da Temuçin (Cengiz Han) müttefiki Ong Khan ile birlikte Naimanlar’a karşı bir seferberlik başlattı. Naymanlar ile Kereyitler arasındaki husumetten yararlanarak ikisini savaşa itti ve güçsüzleşen her iki hanlığı kolayca ele geçirdi.

Nayman (Çince: 乃蠻/乃蛮, Kazakça: Найман), Moğol İmparatorluğu kurulmadan önce Moğolistan’da yaşamış göçebe kabile. Kökenleri bilinmemekle birlikte Türk dilleri konuştukları için Türk halklarından olduğu tahmin edilmektedir.

Bugünkü Kazakistan’ın kuzeydoğusu ile Moğolistan’ın batısında yaşamaktadır.

Cengiz Han zamanında Nayman Devleti bölgenin en güçlü ordusuna sahipti ve Moğolların batısında bulunuyorlardı.

12. yüzyılın sonlarında Moğollardan daha fazla Naimanlı vardı.

1199’da Temuçin (Cengiz Han) müttefiki Ong Khan ile birlikte Naimanlar’a karşı bir seferberlik başlattı. Naymanlar ile Kereyitler arasındaki husumetten yararlanarak ikisini savaşa itti ve güçsüzleşen her iki hanlığı kolayca ele geçirdi.

Kazakların Orta Cüzünün 7 büyük oymağından biridir. Naymanlar günümüzde Kazakistan’ın Doğu Kazakistan, Semey, Jezkazgan, Kızılordu ve Çimkent vilayetlerinde, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Altay, Tarbagatay bölgelerinde ve Moğolistan’ın Bayan Ulgey bölgesinde yaşamaktadırlar.

1952’de Öraltay’dan göçerek Türkiye’ye gelen Kazak grupların içerisinde de Naymanlar vardı.

Fransa, Almanya, İsveç, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde de Türkiye üzerinden göçen Naymanlar bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan Naymanların nüfusunun 3.800.000 kişi olduğu bilinmektedir.

Kazakların Orta Cüzünün 7 büyük oymağından biridir. Naymanlar günümüzde Kazakistan’ın Doğu Kazakistan, Semey, Jezkazgan, Kızılordu ve Çimkent vilayetlerinde, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Altay, Tarbagatay bölgelerinde ve Moğolistan’ın Bayan Ulgey bölgesinde yaşamaktadırlar. 1952’de Öraltay’dan göçerek Türkiye’ye gelen Kazak grupların içerisinde de Naymanlar vardı. Fransa, Almanya, İsveç, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde de Türkiye üzerinden göçen Naymanlar bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan Naymanların nüfusunun 3.800.000 kişi olduğu bilinmektedir

KURULUŞ OSMAN NAYMAN KİM OYNUYOR?

Kuruluş Osman dizisinde Nayman karakterini canlandıran oyuncu kimdir? Dizinin son fragmanında Nayman karakterinden söz ediliyor. Ancak henüz görsel olarak ekrana gelmiş değil. Bu nedenle Nayman’ı kimin oynadığı veya oynayacağı henüz belli değil.

You cannot copy content of this page