6136 ya giren bıçaklar? 6136 ya girmeyen bıçaklar? Kaç cm bıçak taşımak suç? Taşıması yasak olmayan bıçaklar?

24.12.2022

6136 ya giren bıçaklar? 6136 ya girmeyen bıçaklar? Kaç cm bıçak taşımak suç? Taşıması yasak olmayan bıçaklar? Yasal bıçak boyu 2022

Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.

Kanun nezdinde ele alındığı vakit sustalı bıçak taşıyan ve bulunduran kişiler için 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir.

Saldırı veya savunma amacıyla üretilmiş olmayan bıçaklar taşınabilir. Örneğin, bir İsviçre çakısını üzerinizde taşıyabilirsiniz. “Multi tool” adıyla anılan çok amaçlı aletlerin parçası olan bıçaklar da taşınabilir. Bunun dışında zanaat ve hobi gibi kullanılan kısa namlulu oyma ve deşme bıçakları da taşınabilir.

Kama, hançer, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı, satımı, yurda sokulması, taşınması ve bulundurulması kanunen yasaktır.

6136 sayılı kanun bıçak hakkında olup, 10.07.1953 tarihli 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun

Madde 4 – (Değişik: 12/6/1979 – 2249/5 md.)
Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.

Bunlardan bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunanların yapımına İçişleri Bakanlığınca yapılacak bir yönetmelikte belirlenen kurallara göre izin verilir.

(Değişik fıkralar: 23/6/1981 – 2478/2 md.): Yalnız sporda kullanılan yivli ateşsiz silahlar ve mermileri ile yivsiz tüfekler ve mermilerinin, ev gereçlerinden olan veya tababet, sanayi, tarım, spor için kullanılan aletlerle bir meslek veya sanatın icrası için gerekli bıçak, şiş, raspa ve benzerlerinin kullanılması bu Kanun hükümlerine tabi değildir.

Madde 5 – (Değişik: 12/6/1979 – 2249/6 md.)
Yurda sokulması ve yapımı yasaklanan ve 4 ncü maddenin 1 nci fıkrası kapsamına giren bıçak ve aletlerin satılması, satınalınması, taşınması ve bulundurulması yasaktır.

Bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılmasına 4 ncü maddeye göre izin verilen bıçaklar bu yasağın dışındadırlar.

Yukarıda dördüncü maddede sayılan kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı, satılması, satın alınması, taşınması ve bulundurulması yasaktır.

Ev gereçlerinden olan veya tababet, sanayi, tarım, spor için kullanılan aletlerle bir meslek veya sanatın icrası için gerekli bıçak, şiş, raspa ve benzeri kesici ve delici aletlet 6136 sayılı kanun çerçevesinde yasaklanan bıçak ve aletler arasında değildir. Örneğin; meyve bıçağı, ekmek bıçağı, döner bıçağı, neşter, jilet, mangal şişi, buğday orağı vb. diğer kesici ve delici aletler 6136 sayılı kanun kapsamında değildir.

You cannot copy content of this page