Mısır Kasımlı kimdir, nerelidir? Mısır Qasımlı kimdir? Nerelidir?

07.12.2022

Mısır Kasımlı kimdir, nerelidir? Mısır Qasımlı kimdir? Nerelidir?

Mısır Qasımlı (Kasımlı), Azerbaycan ordusunda Dağlık Karabağ’da savaşmış ve gazi olmuş bir isimdir.

Aliyev tarafından Karabağ için yapılan operasyonlara katılmasından dolayı madalya ile ödüllendirilmiştir.

Bir süre önce kendisi Ukrayna’da Ermeni asıllı İspanya ve İngiltere vatandaşı bir iş adamının şikayeti üzerine gözaltına alınarak tutuklandı.

Olayın detaylarına göre Ermeni iş adamı, Mısır Kasımlı’nın kendilerine yönelik haraç ve soygun girişiminde bulunduğunu ileri sürerek şikayetçi olmuş.

Tabi Kasımlı’ya yönelik birçok iddia olduğu belirtiliyor.

Kasımlı’nın avukatı Aygül Refiyeva, söz konusu suçlamaların hiçbirinin dayanağının olmadığını söylüyor. Ukrayna Azerbaycanlıları Birleşmiş Diyasporası Başkanı Hikmet Cavad, Kasımlı’nın başka bir mahkemeye sevki için talepte bulunduklarını ancak mevcut mahkemenin buna izin vermediğini söyledi.

Mısır Kasımlı ile birlikte Sübhan Kuliyev de aynı suçlamayla Ukrayna’da tutuklu bulunuyor.

Karabağ hareketi (Ermenice: Ղարաբաղյան շարժում), Dağlık Karabağ Özerk Oblastı’nın Ermenistan’a dahil edilmesi için yapılan bir toplumsal hareket. Hareket, 1988’de başladı ve 1991’de bitti.

Dağlık Karabağ sorunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Dağlık Karabağ ve Dağlık Karabağ‘ı çevreleyen Ermeni kontrolündeki Azerbaycan toprakları’ndaki etnik çatışma ve toprak anlaşmazlığıdır. Bu anlaşmazlık, 27 Eylül 2020 tarihinde Azerbaycan ordusunun Karabağa yaptığı operasyon ile son bulmaya yaklaşmıştır.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020’de yaşanan ve 44 gün süren 2. Dağlık Karabağ Savaşı, Rusya’nın arabuluculuğundaki bir ateşkesle sonlanmıştı. Ateşkesin en önemli sonuçlarından biri, Azerbaycan’ın, Dağlık Karabağ içinde ilerlediği alanlarda kontrolü sağlaması olmuştu.

You cannot copy content of this page