Fed şahin ne demek? Fed şahin olursa ne olur? Fed güvercin ne demek?
Fed şahin ne demek? Fed şahin olursa ne olur? Fed güvercin ne demek?
Finansal piyasalarda ABD Merkez Bankası FED başkanlarının, piyasaya bakışını gösteren hawkish – şahin yani piyasaları sıkan bir finans politikası anlamına gelirken dovish – güvercin yani piyasa dostu parasal genişleme yanlısı bir politikayı anlatmaktadır.
Enflasyonun azalması ve ülkedeki dövizin artması ise yerel para biriminin diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yardımcı olur. Yani; 📌 Fed noktasında ise bu, ABD dolarının özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanmasına yardımcı olur.
Diplomaside de çok sık karşılaştığımız şahin deyimi son dönemlerde finans piyasalarında güvercinle beraber çok sık kullanılıyor. Şahin kelimesi konuşma dilinde agresif ve saldırgan anlamlarını çağrıştırmakla beraber finans jargonunda da aynı anlamda kullanılmaktadır.
Günümüz kullanımına paralel olarak tarihte ilk kez şahin kullanımı 19.yüzyılda İngilizlere karşı savaşa girilmesini savunan Amerikan Kongre üyelerini tanımlayan bir ifade olurken güvercin ise savaştan kaçıp diplomatik çözüm arayanların lakabıydı.
Bugün finans piyasalarında ise sıkı para politikalarını savunanlara şahin, gevşek para politikalarını savunanlara ise güvercin denilmektedir.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard ise güvercin üyelerdendir. Brainardi ekonomik aktivitede beklenmedik zayıflık risklerini sürpriz güçlenmeye nazaran çok daha yüksek görüyor. Ve Fed’i ihtiyatlı olmaya çağırıyor.
Son istihdam verisi ardından şahin cephede yer alan Fed Başkan Yardımcısı Fischer, beklenti altında gelen veriyi güçlü değerlendirerek ABD ekonomisinin tam istihdam yolunda ilerlediğini belirtiyordu. Brainard ise istihdam piyasası güçlü olsa da enflasyonist baskıların azlığına atıfta bulunuyor.
ŞAHİN ve GÜVERCİN’İN FARKI NEDİR?
İşte, şahin ve güvercin görüşün arasındaki fark da tam olarak bu noktada saklı.
Şahin bir üye bir verinin güçlü tarafını değerlendirerek sıkı politikayı savunurken, güvercin üye zayıf tarafları değerlendirerek gevşek politikayı savunuyor. Bu fark en açık olarak son dönemlerde görüşlerini değiştiren St. Louis Fed Başkanı James Bullard ile Boston Fed Başkanı Eric Rosengren’in ifadelerinde görülüyor. Şahinken güvercine dönen Bullard, aynı verileri daha ılımlı değerlendirmeye başlarken, tam tersi olarak güvercinken şahine dönen Rosengren ise daha güçlü değerlendirmelerde bulunuyor.
Fed aynı zamanda bu görüşleri piyasayla iletişimini şekillendirmek açısından da kullanıyor.