Hüseyin Özer kimdir? Kaç yaşında? Hüseyin Özer nereli? Hüseyin Özer Sofra, Londra, İngiltere

23.10.2022
Hüseyin Özer kimdir? Kaç yaşında? Hüseyin Özer nereli? Hüseyin Özer Sofra, Londra, İngiltere

Hüseyin Özer kimdir? Kaç yaşında? Hüseyin Özer nereli? Hüseyin Özer Sofra, Londra, İngiltere

Hüseyin Özer (d. 1949; Reşadiye, Tokat), Londra’da sahip olduğu lokanta zincirleriyle bilinen Türk asıllı Britanyalı şef. 50 yıldır Londra’da yaşıyor. Onun hikayesini anlatırken, klasik bir format yerine, hayatının dramatik kesitleri ile başarılarına yer vereceğim. Hüseyin Özer, bütün Türkiye’nin hatta dünyanın tanıdığı bir isim. Öyle bir hikayesi var ki, arabesk filmleri yanında hiç kalır. Film senaryoları belki birkaç kişinin karma yaşam öyküsünden harmanlaştırılmıştır ama Hüseyin Özer’in öyle değil. Dramın dibi olmuş sahici bir yaşam öyküsüdür.

Tokat Reşadiye’de doğdu…

Babasının evlatlıktan reddettiğinde 7 yaşındaydı Hüseyin Özer. Okumak istedi…
Bir süre dedesinin yanında kaldı…

Dünya malına gözdiken ağabeyi onu öldürmek için zehirledi…

Keçi çobanlığı yaptı. Dağa taşa yazarak okuma yazma öğrendi…

11 yaşında annesi babasını vurması için tabanca parası kazansın diye Ankara’ya gönderdi…

Yatacak yeri yoktu, çakmaklara benzin doldurarak para kazanmaya çalıştı…

Sonra meyhaneye geçti. Kömürlükte kaldı.

Herkes büyük adam olmak isterken o iyi adam olmayı kafaya koydu. Sürekli kitap alıp okuyordu. İngilizce öğrenmeye karar verdi. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e okutması için iki kez mektup yazdı cevap alamadı. Ankara’da hayata tutundu, İstanbul’a gitmeye karar verdi. İngilizce hocasından özel ders aldı. Askerlik çağına geldi… Vatani görevimi tamamladıktan sonra Londra’ya gidecekti. Bu kez uçak bileti alacak parası yoktu. Otobüsten başka seçeneği olmadığı için günlerce süren bir yolculuğunun sonunda Londra’ya vardı.

Londra’da ilk işi bir İngilizce kursuna yazılmaktı. Aynı zamanda bir dönercide çalışmaya başladı. Yıllar sonra çalıştığı bu dükkanı satın aldı. Dönerci dükkanını lüks bir restorana dönüştürdü. Sağlıklı ve lezzetli yemekler yapmak için diyet hocaları tuttu. Dükkanın kapısında uzun müşteri kuyrukları oluştu. Büyükelçiler ve diğer devlet adamları rahat ve güvenli bir şekilde yemek yiyebilsinler diye dükkanımın camlarını kurşun geçirmez yaptı. Ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde sağlıklı ve ekonomik yemekler yapmak için cafeleri icat etti. Cafe zinciri oluşturdu. Sonrasında bazı sebeplerle cafeleri satmak zorunda kaldı.
Daha sonra ‘Hüseyin Özer Eğitim Vakfı’nı kurdu. Tüm dünyada satılan “Sofra Cook Book” adlı İngilizce bir yemek kitabı çıkardı.

Londra Müzesi’nde (Museum of London) sesli sunumlarda, 2003 yılından beri konuşmaları ve Londra hakkında hisleri ziyaretçilere sunuldu. Belgeseli çekildi… O sofrasını ekonomi için değil dostluk için kurdu… Dünyanın dört bir yanından DOSTLAR SOFRASINA binlerce insan oturdu, yemeğini yedi, keyifle ve mutlulukla ayrıldı…

You cannot copy content of this page