Husiler kimdir? Husilerin mezhebi? Husiler kimdir ne istiyorlar?

03.10.2022

Husiler kimdir? Husilerin mezhebi? Husiler kimdir ne istiyorlar?

Ensarullah (El-Husiyyun, Arapça: أنصار الله “Allah’ın Yardımcıları”), Yemen’de faaliyet gösteren Zeydi grup. Grup, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el Husi’den almıştır. İlk kez 2004 yılında silahlı ayaklanma başlatmışlardır. 2004 yılından beri İran tarafından malî ve askerî destek almaktadır.

Türkiye’nin de destek verdiği ve yaklaşık 150 bin asker ve 100 savaş uçağının katıldığı operasyonla durdurulmak istenen Husiler’in lideri El Husi, 2004 yılında Yemen ordusu tarafından öldürüldü. Sonra, El Husi’nin ailesi grubu yönetmeye başladı. 2010 yılında hükümetle bir ateşkese varana kadar beş ayaklanmayı yöneten aile, 2011 yılında Salih’e karşı protestolara katıldı ve oluşan boşluktan faydalanarak Saada ve komşusu Amran’da kontrol altında tuttukları alanı genişletti.

Husiler ya da Ensarullah Yemen’de faaliyet gösteren Zeydi bir gruptur. Zeydilik, Batı’da Beşciler olarak da bilinmektedir. Zeyd bin Ali’nin tâkipçisi olan Şiâ mezhebidir. Husiler, kendilerine “Allah’ın Yardımcıları” demişlerdir. Husiler, adını kurucusu Hüseyin Bedreddin el Husi’den almıştır.

Husiler, ilk defa 2004’te silahlı ayaklanma başlatmışlardır. 2004’ten beri İran tarafından malî ve askerî destek aldıkları bilinen Husiler, 2015’te gerçekleştirdikleri mücadele ile San’a ve parlamentoyu ele geçirmişlerdir.

Husilerin sloganı “Allah Büyüktür, İsrail’e ölüm, ABD’ye ölüm, Siyonizm’e Lanet, İslam’a Zafer”dir. Bu slogan Husi bayraklarında da bulunmaktadır. Husilerin 7 bin – 30 bin arası silahlı militanı, 450 bin kadar da sivil destekçileri vardır.

Ensarullah Hareketi, 1990’lı yılların başında, Yemen’in kuzeyinde, Suudi Arabistan sınırının hemen yanı başındaki Sada bölgesinde, kültürel ve dini faaliyet odaklı küçük bir grup olarak kuruldu.

10 Eylül 2004’te, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı birliklerin düzenlediği bir operasyonla Husi lideri Bedreddin Hûsî’nin öldürüldü. Bu olay Husi Ensarullah hareketinin ortaya çıkmasına neden oldu.

You cannot copy content of this page