Mercan Dede kimdir? Mercan Dede evli mi? Eşi kim? Arkın Ilıcalı kimdir?

26.08.2022
Mercan Dede kimdir? Mercan Dede evli mi? Eşi kim? Arkın Ilıcalı kimdir?

Mercan Dede kimdir? Mercan Dede evli mi? Mercan Dede Eşi kim? Mercan Dede aslen nereli? Mercan Dede sevgilisi kim? Arkın Ilıcalı Kimdir?

Mercan Dede (Arkın Allen, Arkın Ilıcalı), dünyaca ünlü Türk neyzen, besteci, yapımcı ve DJ. Sufi müziğini etnik enstrüman ve sanatçılarla zenginleştirip, elektronik müzikle harmanlamıştır. Susheela Raman, Dhafer Youssef, Sheema Mukherjee, Azam Ali, Ceza ve Hugh Marsh gibi isimlerle çalışmıştır.

Asıl adı Arkın Ilıcalı olan Mercan Dede, 1966 yılında Bursa’da doğmuştur. Sanatçı, ”Mercan Dede” ismini, İhsan Oktay Anar’ın Kitab-ül Hiyel isimli romanındaki hikeyelerinde geçen ”Mercan Dede” karakterinden almıştır.
Müzik eğitimini geleneksel yollardan tasavvuf müzik ustalarından öğrenmiştir. 1997 yılında Kanada’ya göç eden Mercan Dede Kanada’da güzel sanatlar üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve orada bulunan Concordia Üniversitesi’nin Studio Arts programında Ebru sanatının eğitmeni olmuştur.

Değişik Sufi grupları ile Avrupa, Kanada, ABD ve Türkiye gibi farklı ülkelerde müzik çalışmalarına devam eden sanatçı, The University of Saskatchewan’da Profesör David Kaplan ile dünya müziği üzerine çalışmıştır.

Bir çok sanatçıyla birlikte çalışan Mercan Dede,Doğu’ya özgü Sufi müziğinin ilâhi geleneğini çağdaş müziğin tınılarıyla incelikli bir şekilde harmanlayarak eski ile yeniyi, Doğu ile Batı’yı eserlerinde birleştirmektedir.

Mercan Dede, yaşamını Kanada Motreal’de ve İstanbul’da devam ettirmektedir.

You cannot copy content of this page