Al Capone kimdir? Nasıl öldü?

20.08.2022
Al Capone kimdir? Nasıl öldü?

Meşhur şu hikaye ile her yerde anılan kişi, Çocukken her akşam yatmadan önce Tanrı’ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrı’nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı’ya günahlarımı affetmesi için dua ettim.

Frengi nedeniyle sağlık sorunları da şiddetlendi. Psikiyatristlerin yaptığı testler sonucu algılama düzeyinin 12 yaş seviyesine indiği gözlemlendi. Akli dengesi kısmen bozulan Capone‘un durumu, Florida’daki evinde 21 Ocak 1947’de ağırlaştı ve felç geçirdi. 25 Ocak 1947’de öldü.

Çocukken her akşam yatmadan önce Tanrı’ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrı’nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı’ya günahlarımı affetmesi için dua ettim.

İtalyan asıllı Amerikalı bir mafya lideri olan Al Capone, ABD ekonomisinin zor günler yaşadığı 1930’larda güç kazanmaya başlamıştır. Kısaca Al Capone olarak bilinmektedir. Alphonse Capone 17 Ocak 1899 tarihinde Brooklyn, New York’ta doğdu.

Gangster, yasa dışı işler yapan çete üyesidir. Terim çoğunlukla içki yasağı dönemi ABD’de görülen İtalyan mafyası kökenli örgütlenme üyelerini tanımlamak için kullanılır. ABD’deki bu tür örgütlenmelerin en önemlileri arasında Beş Aile sayılabilir.

Amerikan mafyasının en ünlü isimlerinden olan Alphonso Gabriel “Al” Capone, 1899 yılında ABD’de New York’ta dünayaya gelmiştir. Aslen Napolili bir ailenin çocuğu olan Al Capone, küçük yaşlarda değişik işlerde çalışmıştır. Barda korumalık yaparken yüzüne aldığı üç yara sebebiyle de kendisine “scarface” yaralıyüz lakabı takılmıştır.

Al Capone, 1920’li yıllarda Amerika’daki içki yasağı dönemi sayesinde mayfa camiasında yükselmiştir. Özellikle içki yasağı döneminde gerçekleştirdiği Chicago’daki içki kaçakçılığında oldukça büyük paralar kazanmıştır. Kendi adamınlarından Chicago’nun banliyösü Cicero’yu belediye başkanı seçtirmiş ve illegal işlerini legal olarak sürdümüştür.

Sahibi olduğu kumarhanelerle de mafya işlerini gizleyen Al Capone, hatrı sayılır rakipleri ve düşman sayısına ulaşmıştır. 1929 yılında da beklenen durum olmuş gerilim savaşa dönüşmüştür. Aynı yılın 14 Şubat’ında rakip çeteden yedi kişiyi öldürtmüştür. “Sevgililer Günü Katliamı” olarak yaşanan bu olayda Al Capone’un bağlantısı asla kanıtlanamamıştır. Yaşamı boyunca kirli işler yapan ve cinayetler işleyen Al Capone bu suçlardan değil, 1929 yılında vergi kaçakçılığından tutuklanarak hapse atılmıştır. Alcatraz Hapishanesi’nde hüküm süresindeyken 1947 yılında burada ölmüştür.

You cannot copy content of this page