M Galip Özder kimdir? M. Galip Özder vizontele?

26.07.2022
M Galip Özder kimdir? M. Galip Özder vizontele?

m galip özder kimdir? m.galip özder vizontele?

Filmin çekimlerine 1 Ağustos’ta Gevaş’ta başlandı.Tümü sesli çekim tekniğiyle gerçekleştirilen filmin çekim aşamasında 65 kişilik bir teknik ekip, 50 oyuncu, 1000’in üstünde figürasyon ve ulaştırma, inşaat, güvenlik, konaklama alanlarında film ekibi için çalışan Gevaş ve Van halkından 100’ün üstünde görevli çalıştı. Filmde Türkiye, İngiltere, İrlanda, Yugoslavya, Belçika, Fransa ve Almanya’dan teknik ekipler görev aldı.

Bir buçuk ayda tamamlanan ve tamamı Van’ın Gevaş ilçesinde gerçekleştirilen çekimlerde yurt dışından getirilen Moviecam SL ve ikinci kamera olarak da ARRI BL-4 kullanıldı. Pek çok sahne iki kamerayla çekildi. Steadycam operatörü ve ses ekibi İngiltere’den geldi. Sesli çekim tekniği alanında büyük tecrübeye sahip yabancı bir ses ekibiyle çalışmanın filme büyük katkıları oldu.
Film teknik anlamda ülkemiz için bir çok ilke de imza attı. Türkiye’de ilk defa bir uzun metraj filmin çekiminde 800 ASA yüksek duyarlılıklı tungsten film başarıyla kullanıldı. Gece veya karanlık ortamlarda doğal ışık ile çekim yapılabilmesine olanak veren bu filmi kullanabilmek için japon fenerleri, kuş lambalar, el yapımı florasan ve ralina ışıklar üretildi, miniflo lambalar kullanıldı. Vizontele filmi, 148 KW ışık desteğiyle çekildi. Çekilen filmler haftalık olarak İstanbul yoluyla Londra’daki Soho Images laboratuvarlarında yıkanıp telecine edildi (videoya aktarıldı) ve sonuçlar Gevaş’ta izlenerek kontrolleri yapıldı. Böylece herhangi bir talihsizlikle karşılaşılması durumunda hızla telafi olanağı yaratıldı.

Filmin diğer bir “ilk”i ise Flyingcam. Teknoloji Oscarı sahibi Helikopter kamera Flyingcam ve ekibi Türkiye’de ilk kez bir sinema filminde çalıştı ve bugüne kadar kendi kariyerlerindeki bir işte en uzun çalışma rekorunu Vizontele’de kırdı. Normalde bir prodüksiyon için 1 veya 2 çekim günü görev alan Flyingcam, Vizontele’de 5 çekim günüçalıştı.

Türkiye’de yalnızca bir tane bulunan ve uzaktan kumanda edilen dev vinç Swiss-jib Vizontele filminde bir ay süreyle kullanıldı.

İlk defa bir Türk filmi prodüksiyonunda, ülkemizde alanında tek olan Antalya Platoları’na ait makyaj, kostüm, dinlenme ve tuvalet kamyonlarından faydalanıldı.

Post Prodüksiyon (yapım sonrası) 15.09.2000 – 03.02.2001

Vizontele filminin kurgu aşaması filmin çekimlerinin tamamlandığı 8 Eylül tarihinden bir hafta sonra İstanbul’da başladı. Ödüllü kurgucu Mustafa Preşeva tarafından Böcek Yapım’ın AVID 9000 dijital kurgu setinde yapılan offline kurgu Ekim sonunda tamamlandı.

1 Kasım’da post prodüksiyon, negatif kesimi, ses dizaynı ve final miksajı ve film kopyalarının oluşturulması işlemleri için yönetmenler Yılmaz Erdoğan ve Ömer Faruk Sorak, kurgucu Mustafa Preşeva, yönetmen yardımcısı Ali Taner Baltacı ve ses Asistanı Neşe Akın’dan oluşan ekip Londra’ya gitti.

Filmin post prodüksiyonunu Avrupa’nın en büyük film ve post prodüksiyon laboratuvarlarından biri olan ve Soho Group bünyesinde faaliyet gösteren Soho Images üstlendi. Burada, sinema teknolojisinin en gelişmiş olanakları kullanılarak filmin görsel efektleri, renk düzeltmesi, negatif kesimi gerçekleştirildi. Türkiye’de bulunmayan laser printing yöntemiyle filmin pozitif master’ı oluşturuldu. Filmin gösterim kopyaları da yine aynı teknikle Soho Images tarafından İngiltere’de basıldı.

Filmin ses işlemleri ise yine Londra’da De Lane Lea Stüdyoları’nın geniş olanaklarıyla gerçekleştirildi. İngiltere’nin en köklü ses stüdyoları’ndan biri olan bu şirket, içinde Beatles grubunun albümleri ve pek çok Avrupa filmini de alan geniş bir portföye sahip.

You cannot copy content of this page