Kadıoğlu aşireti, Kadioglu asireti gerçek mi? Kadıoğlu aşireti cesur ağa kimdir?

15.07.2022
Kadıoğlu aşireti, Kadioglu asireti gerçek mi? Kadıoğlu aşireti cesur ağa kimdir?

Kadıoğlu aşireti, Kadioglu asireti gerçek mi? Kadıoğlu aşireti cesur ağa kimdir?

Sizlerde Kadıoğlu aşireti, Kadioglu asireti gerçek mi? Kadıoğlu aşireti cesur ağa kimdir? gibi sorulara yanıt arıyorsanız doğru yerdesiniz.

Kadıoğlu aşireti, Kadioglu asireti gerçek mi? Kadıoğlu aşireti cesur ağa kimdir? gibi soruların yanıtı aşağıdaki yazıda mevcuttur.

Türk kaynakları bir yana yabancı kaynaklı eserlerde de ailenin izlerine rastlamak mümkün. mesela Fransız kaynaklarındaki Türk beyliklerini anlatan eserde anlatılan bilgilere göre ailenin kökleri oğuz boyuna dayanıyor. aynı kaynaklara göre 1337 yılında Maraş Elbistan dolaylarında bir beylik kurmuşlar. Elbistan’ dan sonra Maraş başkentleri olmuş. kuruluşundan itibaren 62 yıl mısır, Suriye, memluk İmparatorluğu’na, 117 yıl da Osmanlı’ya bağlı kalmışlar. Fatih’in Trabzon’u alması ile Fettahoğlularının ataları buralara yerleştirilmiş. Türk beylikleri olan Dulkadiroğluları ve ramazan oğulları ile komşu olmuş, Osmanlı İmparatorluğu’na kız vererek akrabalık kurmuşlar. ailenin şeceresi is36’ya kadar kayıtlı. kaynak olarak belirtilen bilgiler arasında tam bağlantı sağlanamamış. bu durum zaten araştırmayı yapanlar tarafından, “tarihler ile anlatılan bazı olayların yakıştırıldığı veya tercüme eden tarafından bağlantı kurulamadığı” notu düşülerek açıklanmış.

20 bin hanenin üzerinde bulunduğu tahmin edilen Fettahoğluları, adana, Düziçi /Osmaniye, bahçe, Bayburt, Trabzon, Rize, Malatya, Diyarbakır, Urfa, van Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, mersin, Antalya, Konya, Kocaeli, Amasya, ordu ve İstanbul’da yaşıyorlar. ailenin en kalabalık olduğu yer adana – Osmaniye. Adana’da 6 bin hane Fettahoğlu kimliğini taşıyor. onu bin 5oo hane ile Trabzon izliyor. Fettahoğluları sülalesinin 44 ile dağıldığını görmekteyiz.

Kadıoğlu Aşireti’nin gelini rozerin Zeyno ile ilgili pek bilgi bulunmazken Köprübasi KADIOGLU SÜLALESi adlı sayfanın aktardığı bilgiye göre şu şekilde tanımlanmıştır

Türkiye’nin belki de en geniş ailesi. Türkistan kökenliler. iddiaya göre 117 soyadı taşıyan iki milyona yakın nüfusu varmış. MHP genel başkanı devlet bahçeli, eski içişleri bakanı ülkü güney, eski devlet bakanı hasan Aksay ve yazar Abdurrahman Dilipak gibi kişiler bu ailenin üyeleri imiş.

Adana’dan Rize’ye Anadolu’nun pek çok yerine yayılmışlar. dikkatimi çeken bir konu da gündemde olan aile üyelerinin hep sağ tandanslı olmaları. şu da bilgilerin çoğunu aldığım ve dolaylı olarak ilgili Fettahoğluları beyliğinin 592 yıllık tarihi genellikle hikaye yoluyla, babadan oğula anlatılarak günümüze kadar gelmiş.

Adana Düziçi (Haruniye), bahçe, Osmaniye, Hasan beyli, Trabzon Vakfıkebir ile Bayburt’un yazıyurdu köyünde Fettahoğluları ile alakalı tarihi izlere rastlanır. Osmanlı arşivlerinde Fettahoğlu beyliği ile ilgili dokümanlar olduğu bilinmekte.

Osmanlı arşiv kaynaklı Maraş tapu-tahrir defterleri, fermanlar, hüccet i irade, sancak, beylik beratları, tapu nüfus kayıtları, silsilename belgeleriyle Osmaniye vilayeti bahçe, hasan beyli, Düziçi (haruniye), Maraş hâlete yörelerinde yaşayan Fettahoğluları ailesinin 600 yıla kadar olan bu bölgedeki tarihini incelemek mümkün.

You cannot copy content of this page