Vaiz kimdir? Vaiz ne görev yapar? Vaize Kimdir? Görevleri Ve Sorunları Nelerdir?

05.07.2022

Vaiz kimdir? Vaiz ne görev yapar? Vaize Kimdir? Görevleri Ve Sorunları Nelerdir?

Vaiz, cami ya da ibadet edilen yerlerde dini sohbet, dini bilgilendirme ve vaaz vererek cemaati aydınlatan kişilere denmektedir. Gerektiği zamanda Kur’an kursları dahil olmak üzere dini bilgiler hakkında kurslar dahi verebilmektedir. Genel olarak bu kişileri camilerde vaaz verirken görev yaptığını görebilirsiniz.

Vaizeler, vaizler gibi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tespit edilen camii, konferans salonu, ceza ve tevkif evleri, çocuk ıslah evleri, güçsüzler yurdu, öğrenci yurdu, fabrika, hastahane ve benzeri yerlerde vaaz eden kişilerdir.

Vaiz, cami ya da ibadet edilen yerlerde dini sohbet, dini bilgilendirme ve vaaz vererek cemaati aydınlatan kişilere denmektedir. Genellikle Cuma namazı öncesi dinlediğimiz sohbet ve dini vaazlarda konuşmacı olarak duyduğumuz imamlar bulunmaktadır. Bu imamlar vaizdir. Vaizler hem imam hem de dini bilgiler ışığında sohbet verebilmektedir. Ayrıca sadece dini bilgiler üzerinde sohbet verebilmektedir.

Vaiz sadece cami ya da ibadet edilen yerlerde vaaz vermemektedir. Ayrıca cami, mescit, toplu ibadet alanları, hastane, cezaevleri, şirketler ve daha birçok alanda bu hizmeti yapabilmektedir. Gerektiği zamanda Kur’an kursları dahil olmak üzere dini bilgiler hakkında kurslar dahi verebilmektedir. Genel olarak bu kişileri camilerde vaaz verirken görev yaptığını görebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu kişiler görev aldığı camilerdeki eksikleri tespit ederek gerekli yerlere bildirir ve bu eksiklerin giderilmesini sağlar. Halkı dini bilgiler ile aydınlatarak kesinlikle yanlış bilgi vermemek üzere hizmet verir.

You cannot copy content of this page