Jelibon Rezervi nedir? Jelibon madeni nedir? Jelibon rezervi ne demek?

29.06.2022
Jelibon Rezervi nedir? Jelibon madeni nedir? Jelibon rezervi ne demek?

Jelibon Rezervi nedir? Jelibon madeni nedir? Jelibon rezervi ne demek?

Twitter’da binlerce kişi Jelibon etiketi ile binlerce paylaşım yaptı. Konuya dair Melih Gökçek’ten de bir açıklama geldi.

Jelibon madeni olayı nedir?

Sosyal medyada şaka amaçlı olarak Türkiye’de büyük bir jelibon madeni rezervi keşfediliiği sosyal medyada paylaşıldı. Şaka amacı ile yapılan bu paylaşım ABB Başkanı Melih Gökçek’in açıklaması ile gündem oldu. Gökçek bu paylaşımın gerçek olduğunu sanarak katıldığı bir canlı yayında jelibon madeni bulunduğunu açıkladı.

Jelibon nedir?

Jelibon esnek bir şekerlemedir. Çocukların severek tükettiği jelibonu ana maddesi şekerdir. Şekerden üretilen jelibonun çeşitli aromalarda ve şekillerde üretilebiliyor.

Jelibon nasıl ve neyden yapılır?

Jelibon, küçük, içi ve dışı jel kıvamında yumuşak bir şeker türü. Çok çeşitli renk ve tatları mevcuttur. Yumuşak jöle kıvamında, üzeri pudra şekeri kaplı Türk lokumu jelibon için esin kaynağı oldu. İlk kez 1861 yılında, şekerci William Schrafft tarafından, Amerikan İç Savaşı sırasında askerler için yapıldığı düşünülmektedir.

Meyve suyu, jelatin ve balı küçük bir tencereye koyup kısık ateşte, sürekli karıştırarak, jelatin iyice eriyinceye dek ısıtın (Maksimum 70-80 derece). Jelatinin kaynaması, sertleştirme özelliğinin eksilmesine sebep olur. Jelatin tamamen eriyince kalıplara dökün ve 1-2 saat buzdolabında sertleşmeye bırakın.

Jelibon içinde neler var?

Jelibonun ana maddesi hayvanlardan elde edilen jelatin olmaktadır. Bu jelatin Genellik ile sığır gibi hayvanların kemiklerinden elde edilir ve uzun süre kaynatılarak yapışkan ve uzayan bir madde elde edilir.

Jelibon yapımında kullanılmakta olan kemikler daha ziyade sığır kemikleridir. Sığır kemikleri büyükçe kazanlarda kaynatılır. Bu sayede jelatinin açığa çıkması sağlanır. Jelatin, kaynadıktan sonra uzayabilen ve jel benzeri bir maddeden ibarettir.

Jelibon yararlı mı zararlı mı?

İçerisinde sığır jelatini bulunduran jelibonlar, aşırı miktarda şeker bulundurmasıyla kansere davetiye çıkartıyor. Katkı maddelerinin yoğunlukta olduğu bu yumuşak şekerler, insan sağlığını ciddi bir şekilde riske atıyor.

Rezerv hakkında tüm detayları aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.

You cannot copy content of this page