Urgancılık nedir? Urgancılık mesleği Nedir? Urgan nedir?

21.03.2022
Urgancılık nedir? Urgancılık mesleği Nedir? Urgan nedir?

Urgan keten, kenevir, pamuk, jüt gibi türlü dokuma maddelerinin herhangi birinden yapılan ince halat. Urgancılık sicim, urgan ve halat sanayii.

ağlı urgan, asılarak idamlarda kullanılan bir düğüm çeşidi. Mahkûm idam sehpasına çıktığında cellat mahkûmun boynuna yağlı urgan geçirir. Sonra da cellat idam sehpasını devirir ve mahkûm asılır. İpin uzunluğu çok önemlidir. Kısa ipte mahkûmun boynu kırılmaz ama boğularak ölür.

Hammaddesi keten, kenevir, pamuk vb. gibi ürünler olan ve birtakım işlemlerden geçtikten sonra dokumada kullanılmak üzere ortaya çıkan ürüne “urgan” denir. Bu işlemi bir takım âlet ve teknik yardımıyla yapan kişilere ise “urgancı” denilmektedir.  

Urgancilik, urgan yapim ve satis isidir.Urgan kenevir, keten, jut, pamuk gibi dogal liften yada poliamid, polyester gibi sentetik liften yapilr. Insanlik tarihinde önemli bir yere sahip olan urgancilik mesleginin geçmisi Antikçaga kadar uzanmaktadir. Sanayilesmenin gelismesi, sicim ve urganlarin mekanik olarak üretilmesiyle birlikte günümüzde urgancilik meslegi, kaybolan meslekler arasina katilmistir.

You cannot copy content of this page