Ulucanlar Kimdir ? Ulucanlar Nedir ?

20.02.2022
Ulucanlar Kimdir ? Ulucanlar Nedir ?



Ulucanlar olarak bilinen Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi; siyasi tutuklulara da ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Burada Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edildi.

Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi, Ulus tarihi kent merkezinin kıyısında, Ankara Kalesi’nin doğusunda bulunan bir tepe üzerinde yer alır. Girişi Ulucanlar Caddesi üzerinden olan Cezaevi, Dikimevi’nde metro ve banliyö hatları ile Altındağ Belediyesi ve tarihi kent merkezini birbirine bağlayan bu önemli kent aksının önemli bir parçasıdır. Konumu sebebiyle gerek Ankara Kalesi ve tarihi kent merkezi ile gerekse yeni kent ile güçlü bir görsel bağa sahiptir.



Ulucanlar 1924 Lörcher Ankara Eski şehir planına göre, bugünkü alanda konumlandırılmıştır. Özellikle etrafında tarla ve sürülebilecek alanlar olduğu için, mahkûmların ıslahına yardımcı olabileceği düşünülerek bu alan seçilmiştir. Ek yapılar ile cezaevi büyümüştür. 1925 yılında içişleri bakanlığınca “Umumi Hapishane” olarak inşa ettirilmiştir. Ulucanlar cezaevinin konumlandığı tepenin, Cumhuriyet dönemi öncesinde mezarlık alanı olarak kullanıldığı belirtilmektedir. Bu durum Fransız gezgin Piton de Tournefert’in 1717 tarihli gravüründe izlenebilmektedir.



Ulucanlar Kimdir ?

Bu cezaevinde canından olan kişilere söylenmektedir. Bu cezaevi ulucanlara mezar olmuştur da denir.

Cezaevinin Kapalı kısmı Ağustos 2006 tarihinde Sincan’a taşınmıştır. 12 Şubat 2008 tarihinde, Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi’nin Adalet Bakanlığı’na ait olan tahsisi kaldırılmış ve taşınmazın müze ve film stüdyosu olarak, kalan kısmının ise sosyal ve kültürel amaçlara hizmet edilerek kullanılması kaydıyla Altındağ Belediye’sine tahsis edilmesinin ardından tüm alan ve buradaki yapıların bazıları Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından “korunması gereken yapı”olarak tescil edilmiştir.



İlk adı Cebeci Tevkifhanesi olan hapishane daha inşa edilip açılmasından bir yıl sonra infazların gerçekleştiği bir mekan oldu.1925’ten mahkumların başka bir cezaevine sevkedilip cezaevinin boşaltıldığı 2006 yılına kadar tam 81 yıl boyunca insanların içinde hapis edildiği,çok zor günler geçirdiği,infaz edildiği,ana babaların kapısında günlerce haber beklediği soğuk ve karanlık bir hapishane oldu.Ulucanlar Cezaevi,ilk adı Cebeci Tevkifhanesi olan cezaevi sırasıyla Cebeci Umumi Hapishanesi,Ankara Merkez Cezaevi ve sonunda Ulucanlar Cezaevi adlarını aldı.

16 Haziran 2011 tarihinde Altındağ Belediyesinin bir daha o dönemler yaşanmasın diye Ulucanlar Cezaevi’ni , unutturmak için değil umut edebilmek için kapılarını ziyarete açtırdi.Açıldığı tarihten bugüne 1.000.000 ziyaretçisi olan Ulucanlar Cezaevi Müzesi,Kültür Bakanlığı tarafından Ankara’da en çok gezilen özel müzeler statüsünü almış olup son 3 yıldır da dünya da ki gezginler tarafından çok sık kullanılır.



You cannot copy content of this page