Ne Kadar Sürede Kilo Verilmeli?

06.05.2023

Ne kadar sürede kilo verilmeli? Sorusu genel olarak fazla kiloya sahip kişiler tarafından üzerinde özenle durulan bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu soruyu sizler için araştırıp bu yazıyı oluşturduk. Böylece merak ettiğiniz bu değerli sorunun cevabını en doğru şekilde almış olacaksınız.

Ayda Kaç Kilo Vermek Sağlıklı

Kilo vermek belki bazı zamanlarda kolay olabilir. Ancak doğru ve sağlıklı kilo vermek biraz daha zordur. Bu yüzden ideal kilo verme oranını her daim bilmemiz gerekmektedir. Bu oranı en doğru şekilde belirleyebilmek için Hastalık Kontrol ve Önleme Kurumu raporuna bakmamız gerekmektedir. Bu rapora baktığımızda sağlıklı kilo verebilmek için Haftada maksimum sınır 500 gr ile 1 kg arasındadır. Ancak bu değer herkes için aynı değildir.

Vücut kitle endeksini bilmeniz daha iyi sonuçlar vereceğinden vücut kitle endeksi hesaplama yazımıza bakabilirsiniz. Vücut kitle endeksinize göre ayda kaç kilo verebileceğiniz netleştirilir. Ortalama bir insan için haftalık 500 gr ve maksimum 1 kilo olan kilo kaybını aya vurduğumuzda bir ayda maksimum 4 kiloyu sağlıklı olarak verebilirsiniz. Ancak vücut kitle endeksi 29 BMI değerinin üzerinde ise bu oranı iki katına çıkarıp 4 veya 8 kiloyu sağlıklı olarak kaybedebilirsiniz.

100 Kilo Biri Ayda Kaç Kilo Vermeli?

100 Kilo olan her bir birey kilolu değildir. Çünkü kilolu olmayı belirleyen tek etmen başlı başlına sadece ağırlıklar değildir. Ağırlık yanında boy oranı da son derece önemlidir. Bu yüzden şu şekilde hesaplayarak 100 kilonun sizin için fazla olup olmadığını veya ne kadar kilo verip vermeyeceğinizi belirleyebilirsiniz.

1,85 cm uzunluğunda olan biri 100 kilo ise bu kilonun fazla olup olmadığının hesaplaması şu şekilde yapılmalıdır:

  • 1.85 x 18.85 = 3,42 burada boy değerini boy değeri ile çarparak boyun oranını alıyoruz.
  • Bu aşamadan sonra işin içerisine kiloda girecektir 100 / 3,42 = 29,23 değerini elde ederiz.

Burada edilen değeri konuşturacak olursak 29,23 BMI değeri fazla kilolu demektir. Ancak obez kategorisinde değerlendirilemez. Buradan da anlaşılacağı üzere boy oranı da ideal kilo oranınızı belirleyecektir.

İdeal Kilonuz Nedir?

Yukarıdaki vücut kitle endeks hesaplamasını yaptık. O şekilde vücudunuzun hangi kategoride olduğunu öğrenmiş olduk şimdi ise ideal kilomuzu bulmamız gerekmektedir. İdeal kilo içinde vücut BMI değeri 18.5 ile 24.9 aralığında olmalıdır. Oysaki yukarıdaki örneğe baktığımızda kişinin BMI değerinin 29.23 olduğunu görüyoruz. Yani arada 4,24 BMI değeri oranında fark bulunmaktadır.

O halde 1.85 cm uzunluğunda olan biri için mevcut kilosundan 15 kilo çıkarırsak bu kişi için ideal kilosuna erişmiş olur muyuz?

Hemen hesaplayalım:

1.85 x 1,85 = 3,42 BMI değerine sahiptir.

85 / 3,42 = 24,85 BMI değerini elde ederiz. Bu değerde bir insan için ideal değer olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla 100 kilo olan biri 15 kilo daha verdiğinde en ideal kilosuna kavuşmuş olacaktır.

Görüleceği üzere kilo ve boy oranı BMI değeri ile doğru bir şekilde değerlendirilerek istenilen sonuç elde edilmektedir. Dolayısıyla ideal kilonuzu kendi kafanıza göre değil bilimsel verilerin ışığında kendinize hedef koyarak ideal kilonuza tekrar kavuşabilirsiniz.

1 Ayda 10 Kilo

Vücut bir denge üzerine kurulmuştur. Fazla kiloluda olsanız zayıfta olsanız vücut bu değişikliklere sürekli olarak uyum sağlar. Ancak vücut hızlı bir şekilde kilo aldığında veya kilo verdiğinde ise vücut içerisinde dengesizlikler başlar. Bu dengesizlikler birçok açıdan kendisini belli eder.

Vücut 10 kilodan daha fazla oranda kilo verirse sağlıklı bir şekilde zayıflamanız zor gözükür. Çünkü normal bir insan sağlıklı bir şekilde en fazla 4 kilo zayıflayabilmektedir. Vücut kitle endeks ölçümünde BMI değeri 30 üzerine çıktığında dahi sağlık zayıflayabilmek için maksimum 8 kilo ile sınırlandırılmış. Dolayısıyla ayda 10 kilo vermek ilerleyen zamanlar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kaynak: bilgiler.netvi

You cannot copy content of this page