Kavala kimdir suçu nedir? Kavala ailesinin kökeni? Osman Kavala kökeni?

11.05.2023

Kavala kimdir suçu nedir? Kavala ailesinin kökeni? Osman Kavala kökeni?

Türk iş insanı Mehmet Osman Kavala 2 Ekim 1957, Paris’te doğdu. 1990’ların başından beri birçok sivil toplum kuruluşuna destek olan Kavala, 2002’den beri kar amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Anadolu Kültür’ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır.

Uluslararası Af Örgütü’nün bağışçılarından biridir. Türkiye’de risk altında olan kültürel mirasın korunmasına yönelik çabaları nedeniyle 2019 yılında Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü’ne layık görülen Kavala, yine 2019 yılında, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin demokratik toplum çalışmalarına katkıda bulunan ve ifade özgürlüğüne yönelik baskı altında olan kişilere verdiği ‘Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü.

Osman Kavala, lise eğitimini 1975’te İstanbul’da Robert Lisesi’nde tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde işletme, Manchester Üniversitesi’nde ekonomi üzerine lisans eğitimi aldı.

New York’taki The New School for Social Research’te doktora eğitimine başladı ancak 1982’de babası Mehmet Kavala’nın ani ölümü sonrasında İstanbul’a döndü ve ailesinin işlerini devraldı.

Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin davada beraatine ve tahliyesine karar verilen Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. 9 Mart 2020 tarihinde ise TCK’nın 328. maddesinden (“devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek”) tutuklanan Kavala, 20 Mart 2020 tarihinde TCK’nın 309. maddesinden beraat etti. Tahliyesinin hemen ardından TCK’nın 309. maddesinden gözaltına alındı; ertesi gün, 19 Şubat 2020 tarihinde aynı maddeden tutuklandı. 9 Mart 2020 tarihinde ise TCK’nın 328. maddesinden (“devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek”) tutuklandı. 20 Mart 2020 tarihinde TCK’nın 309. maddesinden beraat etti. 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren kesintisiz olarak Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Osman Kavala, 20 Mart’taki beraat kararının ardından aynı dosyadan bir kez daha tutuklu yargılandı.

You cannot copy content of this page