Mülki Amir Nedir? Ne İş Yapar? Kaymakam mülki amir midir? En yüksek mülki amir kim?

04.11.2023

Mülki Amir Nedir? Ne İş Yapar? Kaymakam mülki amir midir? En yüksek mülki amir kim?

Mülki idare amiri unvanı, vali ve kaymakamlar ile bu unvanlara sahip olup İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatı ile iller kuruluşunda görev alanları ve maiyet memurlarını kapsamaktadır. Mülki idare amiri tabirinden anlaşılması gereken esas itibari ile vali ve kaymakamlardır. En üst amir merkezi idare için ilgili bakandır. Ancak, bakanlıkların ilgili kuruluşları için yetki, o kuruluşun genel müdürlerine aittir. Taşrada ise 5442 sayılı Kanun hükümlerine göre il valisi ya da ilçe kaymakamı olacaktır. Doğrudan merkeze bağlı birimlerin en üst amiri ise bölge müdürleridir.

Mülki idare birimi ne demek?

Mülki idare, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre Türkiye, yerinden yönetim esasına göre yönetilir. İlin ve ilçenin başındaki idarecilere mülki idare amiri denir.

Mülki amir, yerel yönetimler için en üst mercide yer alan yetkili kişilere denilmektedir. Genelde mülki amirler görev alanlarını kapsayan sorumluluklarını devlet adına yürütür. Mülki amirler bölge amiri olarak da sorumluluk alabilir. Bölgeye göre mülki amir tanımı da değişmektedir.

Bu kapsamda vali, kaymakam, belediye başkanı ve muhtar olabilmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında Mülki İdare sınıfına mensup olacak şekilde kamu hizmetinde yer alan kimselerin yapmış oldukları görevi tanımlamaktadır. Mülki amirler, yerel yönetimde yer almaktadır. Görev tanımları da devlet adına hareket etmek ve karar almak üzerinedir.

İdari ve mülki amir nasıl olunur?

İlk adımda vali olmak isteyenlerin 4 yıllık lisans eğitimi veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme fakültelerinden mezun olması gerekir. Ardından İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına girerek başarılı bir sonuç elde etmeleri istenir.

Yukarıdaki yazımızda konu hakkında tüm detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz, yazımız konu hakkında güncel ve kapsamlıdır.

You cannot copy content of this page