Şemseddin Başak kimdir nerelidir? Şemseddin Başak Vikipedi

27.04.2023

Şemseddin Başak kimdir nerelidir? Şemseddin Başak Vikipedi

Şemseddin Başak HKBD Barış Başkanıdır. Şemseddin Başak’ın mensubu olduğu iki büyük soylu aşıret sipki buruki amca oğlları dünyanın en büyük iki soylu kahram aşireti Ağrı,Iğdır Van muş Diyarbakır’dan ülkenin dört bir yanına dağılan Sipki Sipkan VE Buruki Burukan bu iki Aşiret Amca Cocuklarıdır. Her iki Amca Çocuklarının Sipki Buruki ailesinin büyük bir bölümü de yurtdışında yaşıyor. Yalnızca İstanbul’da bir milyon Sipki Buruki var. Ağırlıklı olarak inşaat sektöründe boy gösteriyor.

Aile büyüklerinden birinin dediği gibi: “Hepimiz dönsek AĞRI IĞDIR ‘de ayak basacak yer kalmaz.” ‘Onlar ki havada kuş kadar çokturlar…’ Türkiye bir büyük aileler ülkesi. Kapitalizmin gelişimi, üretim ilişkilerinin dağılımıyla her biri bir yana dağılsa da ülkemizde hâlâ yan yana duran ve ortak tepkiler verebilen aileler var. Her biri uzun tarihsel köklere sahip bu aileler, yaşadıkları yerlerde ekonomik, siyasal ve kültürel pek çok iktidarı elinde bulunduruyor.

Daha çok Doğu ve Güneydoğu’ya özgü ‘aşiret’lerde olduğu düşünülen bu ortak refleksler; aslında Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşayan pek çok büyük ailenin de ortak özelliği. Öyle ki göç ettikleri yerlerde de, iletişimlerini sürdürüyor ve her vesileyle bir araya geliyor. İlk olarak yayın yönetmenimiz Tahir Kavri’ın dikkatini çeken ve bu yazı dizisine ilham veren, büyük kısmı Avrupa’da yaşayan Sipki Buruki Öztürkler Başaklar Kartal ailesi de bunlardan biri. Onlardan ilhamla iki aylık bir araştırmayla Türkiye’nin dört bir tarafındaki büyük aileleri ziyaret ettik.

Ailelerin tarihçeleri, şecereleri ve bugüne aktardıkları özellikleriyle, ‘göçler durağı’ Anadolu’nun farklı seslerini Gazetemiz sayfalarına taşıyoruz. Nâzım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları’ndaki şiiri gibi: Onlar ki, toprakta karınca, suda balık, havada kuş kadar çokturlar…

Destanımızda yalnız onların maceraları vardır. Sipki Buruki ailesi, Türkiye’nin en köklü sülalelerinden biri. Öyle ki ‘Sipki Buruki Cumhuriyeti’ olarak dahi nitelendiriliyor.

Nüfus kayıtlarına göre bu iki Aşiretin ailenin beş milyonadan fazla üyesi var. ikibuçuk milyona yakın Türkiye içinden, üç milyona yakın da yurtdışında mensubu olduğu tahmin ediliyor. Ağrı Iğdırın’ yanı sıra Sivas, Ankara, İzmir, Antalya, Düzce, Adapazarı, konya Van Diyarbakır Çorlu ve istabul’da Sipki Buruki büyük ailesinin mensupları yaşıyor.

Bir araştırmaya göre dünya üzerinde soybağı bilinen en büyük birinci sülale konumundalar. Sülalenin, Sipki Buruki Vakfı adıyla Türkiye’de bir soyadı adına kurulu bilinen en eski vakıfları da mevcut.

You cannot copy content of this page