Fezleke Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Polisin sık sık kullandığı, yapılan herhangi bir tahkikatın kısa bir özet halinde yazılmış şekline fezleke adı verilir. Kolluk Hazırlanan tahkikat evrakını Adliyeye bu fezleke ile sevk eder.
Peki bu fezleke nasıl Hazırlanır?
Fezlekenin ne şekilde hazırlanacağına dair bir takım hususların açıklanmasında fayda vardır.
Fezlekede tarafların açık kimlik adres bilgileri ile özellikle TC KİMLİK NUMARALARINA mutlaka yer verilmelidir.
Fezlekede “olay” başlığı altında olayla ilgili kısaca (bir iki parag- rafta) bahsedilmelidir. Daha sonra tarafların ifadelerine fezleke- de yer verilmelidir. Burada önemli bir husus şudur ki, ifadelerin “aktarma yoluyla” yazılmaması gerekir. Örneğin şahıs ifadesinde “İşyerine geldiğimde Hasan’la karşılaştım. Hasan benim eniştem olur. Kendisi bana hiçbirşey söylemeden yumruk attı” diyorsa, bu ifade fezlekeye aynen kopyalanıp yapıştırılmalı, “İşyerine geldiğinde Hasan’la karşılaştığını, Hasan’ın eniştesi olduğunu, hiçbirşey söylemeden Hasan’ın kendisine yumruk attığını” şekli- ne dönüştürülmemelidir. Bu dönüştürme işlemi hem kolluğun ekstradan vaktini alacak, hem de bu ifadeyi okuyan savcının ifadeyi karıştırmasına sebebiyet verebilecektir.
Kısacası Cumhuriyet savcısı evrakların özetine fezlekede ulaşmalı, evrakta toplanması gereken delillerin yazışmalarını yapmak için sadece fezlekeyle bilgi edinebilmelidir.