Boş kovan taraması nasıl yapılıyor?

27.04.2018

Evet arkadaşlar yeni bir konu ile yine karşınızdayız, bir çok kolluk personelinin merak ettiği, uzmanlık gerektiren bir konu. Boş kovan taraması nasıl yapılır ? Paldır küldür olay yerine daldık ve kovanları gördük hemen güvenliği sağladık uzman personel olay yericiler geldi, şeritler çekildi deliller belirlendi ve boş kovanlar delil torbalarına alındı ve kriminal incelemeye gitti. Peki şimdi ne olacak ? Bu sorunun cevabı 7 madde halinde aşağıda verilmiştir.
1-Herhangi bir olayda elde edilen boş kovan kriminal laboratuvarına getiriliyor. Kovanın hangi tip silaha ait olduğu belirlendikten sonra, kovanda silah izi taraması yapılıyor.
2-Silah izi ”dış tabla” ve ”tırnak çıkartma izi” olarak iki aşamada yapılıyor. Dış tabla izi, merminin şarjörden namluya gelişi sırasında üzerinde oluşan iz anlamına geliyor. Her silah mermi üzerinde ayrı bir iz oluşturduğu için dış tabla izinden merminin hangi silaha ait olduğu kolaylıkla tespit ediliyor.
3-Tırnak izi ise, her merminin tablaya yerleşmesinin ardından iğnenin üzerine düşmesiyle oluşan iz anlamına geliyor. Bu iz de belirlenerek silahın tespiti ikinci kez teyit ediliyor.
4-Bilgisayarlı kovan tarama sisteminde,1962 yılından bu yana rapor edilmiş olan 35 bin ”faili meçhul” kovan izi ile karşılaştırma yapılıyor.
5-Bu program, sistemde kayıtlı diğer mermi raporlarına en az benzeyenden, en çok benzeyene kadar bir sıralama yapıyor.
6-Ayrıca tabanca ve kovanın büyük siyasi olaylarda kullanıldığı tespit edilirse, kovan ve silah raporları siyasi olayların meydana geldiği diğer bölgelerdeki polis kriminal laboratuvarına da gönderilerek buralarda da karşılaştırma yapılıyor.
7-Kovanın balistik incelemesi yapıldıktan sonra, önce silaha ardından da(eğer kayıtlıysa) sahibine ulaşılıyor.
İşte bu kadar, Türk Polisi Suçluyu yakalamak için her zaman teknik imkanlardan faydalanıyor, herkese iyi günler dilerim.

You cannot copy content of this page