Nikola Tesla Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman, Nasıl Öldü?

07.11.2022

Nikola Tesla Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman, Nasıl Öldü?

Nikola Tesla 10 Temmuz 1856 yılında Avusturya İmparatorluğu’nda günümüzde Hırvatistan olarak bildiğimiz ülkede dünyaya gelmiştir. Tesla, beş çocuğun dördüncüsüydü. üç kız kardeşi, bir tanede abisi vardır. Abisi, bir atın üzerindeyken at bir anda şahha kalkarak abisinin düşmesine sonucunda hayata vede etmiş ve Tesla üzerinde bu onun üzerinde kalıcı bir piskolojik etki bırakmıştı.

İlk okulu Smiljan’da okumuştur. Ortaokulu bitirince 1870 yılında liseyi Higher Real Gymnasium’da okumuştur. Lise yıllarında kafasından integral işlemleri yapaması ve çocukluğundan beri olan fotobiyografik hafızası olduğu için öğretmenleri onun kopya çektiğini sanıyorlardı. Tesla 4 senelik liseyi 3 senede 1873 yılında mevzun olmuştur. Ama bir süre sonra o çağların en tehlikeli hastalığına koleraya yakalanıyor ve bunu fırsat bilen Tesla, onun din adamı veya asker olmasını istiyen babasına “Mühendislik okumama izin verirsen yaşıycam” diyor. Babası ise çocuğunun belkide son isteğini kabul ediyor. Bu anlaşmadan kısa bir süre sonra tesla mucizevi bir şekilde iyileşmiş ve babasıda ona verdiği sözü tutarak üniversitede mühendislik okumasına izin vermiştir. 1875 yılında ise Avusturya’daki Graz üniversitesinde eğitim görmeye başlamış, ancak kumar bağımlılığından kaynaklı birçok sorunlarla karşılaşmış ve üniversitenin 3. yılında sınava kumar borçlarını ödemekle meşkül olduğundan çalışamamış ve sınavdan kalmış ve hiç bir zaman mevzun olamamıştı.

Bir süre tesla bir çok yerde iş aramış ve en sonunda bazı bağlantılar sayesinde ampulün mucidi edison’nun şirketinde çalışma şansını yakalamıştır. şirkete büyük katkılar sağlamıştır aslında asıl işi tekniksenlikdi her gün başka bir noktada yaşanan kısa devrelerin yanına gidip onları hızlı bir şekilde çözmesi ile dikkat çekmişti ama onun asıl dikkat çektiği görevi strazburg’daki bir tiren istasyonunun açılışında oluşan kısa devre nedeni ile büyük bir patlama gerçekleşmiştir, bunun üzerine burdaki sorunu çözmesi için gönderiliyor ve sorunu kalıcı olarak çözüyor. bu olaydan sonra doğru akım yerine altarnatif akıma yatırım yapılaması fikri aklına gelmiştir. Bu nedenle Edison’un doğru akım motor ve jeneratörleri yeniden tasarlaya bileceğini söylemiştir. Edison ise bu fikri beğeniyor ve tesla’ya bu işi çöze bilirse bu günün parasıyla 1 milyon dolar vericeğini söylüyor. Bunun üzerine Tesla hemen iş başına geçiyor ve kısa sürede bir çözüm buluyor. Tesla işini tamamladıktan sonra edison’dan parasını istemiş ama Edison’da bunun bir çeşit amerikan şakası olduğunu söyliyerek telaya hakı olan parayı vermemiştir.

Bunun üzerine Tesla’da Edison’a rakip olarak altarnatif akıma yatırım yapmak istemiş fakat yeterli parası olmadığı için sadece günlük 2 dolara çalışmaya başlamıştır. Kendisi de hayatının en zor dönemleri olarak tanımlamıştır. Ama sonunda bir kişi teslanın projeleri bir kişinin ilgisini çekmişti o kişide george westinghouse Edison’un azılı düşmanı. Tesla westinghouse’un desteğini alarak edison’un güvenilir olmayan doğru akımına karşı çözümler üretmeye başlamış ve çözümü bulmuştu.

1893 yılında Edison ve Avukat ordusu westinghouse ve Tesla’nın icat ve çalışmalarına patent davası açmışlardır. Tesla’nın altarnatif akımının daha iyi olduğunu bilen Edison, bunun halk tarafından bilinmesini istemiyordu. Bunun için altarnatif akımın çok telikeli olduğunu kanıtlaması gerekiyordu ve oda çeşitli hayvan lara yüksek voltaj vererek hayvanları öldürüyordu bununlada bitmedi elektirikli sandalyenin yapımına maddi destek vererek altarnatif akımın ancak bir idamda kullanıla bileceğini vurgulamıştır. Bunun üzerine tesla’da 1893 yılında bir fuarda kendi vicudundan altarnatif akımı geçirerek hiç zarar görmeden bir ampule elektirik vermiş bu hamlesiylede edison’u yenmiştir. Bu andan sonra altarnatif akım daha yaygın hale gelmiştir. Tam işler iyi giderken 1895 yılında Tesla’nın laboratuvarında yangın çıkması sonucu notlarının çoğu yanıyor ve 50.000 dolarlık bir zarar ediyor.

Ve şimdi geldi Tesla’nın en önemli projesine… Tesla kulesi yani wardenclyffe külesi Belkide dünyanın gelmiş geçmiş en çılgın ve aklın sınırlarını zorlıycak proje: dünyanın atmosverini bir iletken olarak kullanarak tüm dünyaya ücretsiz ve kaplosuz elektirik sağlamak.

Tesla bu çılgın projeyi yapmasının sebebi daha öncede havayı iletken olarak kullanarak laboratuvarından 41 km uzakta olan bir yerde toplam 50 voltluk 200 tane ampulü aynada kablosuz bir şekilde yakması sonucu, aklına gelmiştir. Bu kule için jp morgan chase bankasından bu günün parasıyla 30.000.000 milyon dolar talep etmiş ancak sadece 1.000.000 dolar verilmiştir. Yinede Tesla hemen işe koyularak ilk olarak arazı satın almış, sonrada işçiler tutmuş ve sonunda wardenclyffe külesi’nin yapımını bitirmiştir. Tesla bu çılgın projesini kısmen tamamlamıştı fakat bazı sorunlar çıkmış ve yatırımcılardan destek istemiş fakat hiç bir yarırımcı destek vermemiş hepsi projeden ayrılmıştı. Tesla’nın laboratuvarıda işte tam bu sıralarda yanmış ve notlarının yanmıştı. Bu yetmiyormuş gibi Teslanın patent süreleri dolmuş ve ordanda para gelmediğinden büyük bir maddi çöküş yaşamıştır. Tesla biriken borçları yüzünden devlet kuleye ve binasına el koymuştur. Bundan sonra Tesla büyük bir yalnızlık ve depresyon süreci ile baş başa kalmıştı.

Tesla’nın tasarladığı son proje ise basının demesiyle ölüm ışını projesi tesla bu silahla bir orduğu 1.000.000 parçaya ayırıcağını söylemiş ve bu projesini bütün ülkelere açmıştı fakat sadece sovyetler birliği bu projeye destek verdi fakat onlarda kısmi bir test yaptıktan sonra ayrıldı.

700’den fazla patentle dünyanın en çok patent sahipi olan insan; Nikola Tesla 7 Ocak 1943 tarihinde Wyndham New Yorker Hotel’de ölü halde bulunmuştur.

You cannot copy content of this page