Teknofest Proje Örnekleri, Teknofest Proje Fikirleri, PDF, Ortaokul, Lise, Üniversite

04.11.2022

Teknofest Proje Örnekleri, Teknofest Proje Fikirleri, PDF, Ortaokul, Lise, Üniversite.

Liseler arası elektrikli araç ve İHA Yarışmalarında takımlara 60 bin lira, uluslararası yarışmalarda ise 100 bin liraya kadar ödüller verilecek. Teknofest‘de yarışıp derece almaya hak kazanan takımlara toplamda 13 milyon liranın üzerinde ödül verilmesi bekleniyor.

TEKNOFEST 2022’ye İTÜ’den katılan 37 proje takımımız; insansız hava aracı, nano teknoloji ve malzeme bilimi, yazılım, havacılık, yapay zekâ, robotik, otonom sistemler, elektrikli araçlar, veri bilimi, elektronik gibi alanlarda mücadele etti.

TEKNOFEST açıklamasına göre, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmaları için başvurular başladı. 13 milyon TL’nin üzerinde ödül, 30 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteğinin verileceği TEKNOFEST 2023 teknoloji yarışmalarının başvuruları 20 Kasım’da sona erecek

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali; çeşitli kategorilerde teknoloji yarışmalarının, hava araçları sergilerinin, hava gösterilerinin, teknoloji firmalarının tanıtım yaptığı fuarların, bilim söyleşilerinin, girişim zirvesinin ve birçok sosyal etkinliğin yer aldığı büyük bir organizasyondur.

  • Engelli Dostu Teknofest Projesi
  • Acil Yardım Çağrısı Teknofest Projesi
  • Yangınları Tespit Edip Söndüren Drone Teknofest Projesi

Bir ülkenin bilimi ve teknolojisi ne derece ilerideyse o ülke o kadar güçlüdür. Bilim ve teknolojinin ileri seviyede olması yetişkinlerin olduğu kadar eğitim gören gençlerin de elindedir.

Bu amaçla kurulan ve milli teknoloji yaratırken teknolojiyi insanlar yararına kullanan Teknofest, katılan yarışmacılara birbirinden farklı proje örnekleri sunmaktadır.

Yaptığın proje ne olursa olsun sana hitap eden bir proje örneği bulacağından hiç şüphen olmasın.

Projeni geliştirmek ve daha ileri seviyeye taşımak için ise teknik bilgi kadar Teknofest proje örnekleri de sana büyük ölçüde yardımcı olacağından senin için en iyi proje örneklerini senin için derledik.

Aynı zamanda teknolojik ve ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde sağlık ve ilk yardım,Engelli dostu, afet yönetimi ve sosyal inovasyon alanlarına ilişkin sorunları çözmek, bu bölgelerde hayatı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar ortaya koymak teknolojileri özgün ve millî kaynaklar ile hayata geçirmek temel hedeftir.

Teknofest kapsamında düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji yarışmaları için ise başvurular başladı. 13 milyon TL’nin üzerinde ödül, 30 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteğinin verileceği teknoloji yarışmaları için son başvuru tarihi 20 Kasım 2022 olarak duyuruldu.

Festival, her yaş ve meslek grubundan ziyaretçiye açık olup ücretsizdir. Katılımını özellikle desteklediğimiz 13 yaşından küçük ziyaretçiler alana, velileri ya da öğretmenleri ile birlikte kabul edilecektir.

Yarışma Kategorileri:

  • Sağlık ve İlk Yardım
  • Afet Yönetim
  • Sosyal İnovasyon

Alanlarında olmak üzere 3 (üç) farklı kategoriden oluşur. 

Değerlendirme; Proje Ön Değerlendirme Raporu, Proje Detay Raporu ve yarışma puanlaması olarak olarak üç farklı aşamada yapılacaktır. Proje Ön Değerlendirme Raporu ve Proje Detay Raporu dosyalarını göndermeyen takımlar yarışmaya katılmaya hak kazanamayacaklardır.

Teknofest kısaltmasıyla bilinen festival, Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle binlerce genci teknolojiyle buluşturmak ve teknolojiyi sevdirmek için her yıl düzenlenmektedir.

Örneğin TEKNOFEST 2022’ye İTÜ’den katılan 37 proje takımımız; insansız hava aracı, nano teknoloji ve malzeme bilimi, yazılım, havacılık, yapay zekâ, robotik, otonom sistemler, elektrikli araçlar, veri bilimi, elektronik gibi alanlarda mücadele etti.

TEKNOFEST 2023’te 13 milyon TL’nin üzerinde ödül, 30 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği verilecek. Teknoloji yarışmalarının başvuruları 20 Kasım’da sona erecek. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmaları için başvurular başladı.

30 Ağustos – 4 Eylül tarihleri arasında Karadeniz’de gerçekleşecek olan TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin bir parçası olmak onur verici oluyor.

Proje Ön Değerlendirme Rapor ve Proje Tanıtım Videosu, Proje Detay Raporu ve yarışma puanlaması olarak üç farklı aşamada yapılacaktır.

Sanko okullarının eski projeleri örnek verecek olursak bakınız.

GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNOLOJİSİ İLE SKOLYOZ TESPİTİ YAPILIYOR

SANKO Okulları 11’inci sınıf öğrenciler Ayşe Çıkmaz ile Engin Veli Fedaioğlu, Danışman Öğretmenleri Neriman Ersönmez rehberliğinde geliştirdikleri ‘Postür Koçu’ projesiyle dikkat çektiler.

‘Postür Koçu’ projesinde, görüntü işleme teknolojisi kullanılarak evde, okulda ya da sağlık ocaklarında beş saniye içerisinde, röntgensiz ve radyasyona maruz kalmadan skolyoz taraması tespiti ve tedavi takibi yapılabilmektedir. Üretilen proje okullarda ve sağlık ocaklarında yapılan sağlık taramalarına ek olarak kullanılabilecek bir sistem şeklinde geliştirilip kullanıma sunulması hedeflenmektedir.

Maliyetinin düşük olması ve hastayı radyasyonun zararlı etkilerinden koruması projenin kullanılabilirliğini de arttırmaktadır. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde hem görülme olasılığı hem de ilerleme hızı çok yüksek olan skolyoz hastalığını erken dönemde teşhis etmek projenin en temel amacını oluşturmaktadır.

MERDİVEN ÇIKAN ÖZGÜN VE YERLİ ÜRETİM TEKERLEKLİ SANDALYE

7’nci sınıf öğrencileri Barış Öztoprak ile Mustafa Kerem Kaya’nın Danışman Öğretmenleri Fatih Mehmet Günaydın’ın öncülüğünde geliştirdikleri ‘Merdiven Çıkan Tekerlekli Sandalye’ ile TEKNOFEST 2020’de jüri karşına çıkacaklar.

Projede, engelli sandalyeleri ve arabalarının en büyük problemi merdiven veya kaldırım gibi basamaklı yerlere çıkamama sorununa çare olacak bir sistem geliştirildi.

Yapılan sistem engelli sandalyesinin altından çıkan ikinci mekanizma ile sandalyenin ters bir şekilde merdivenleri veya kaldırımı çıkması sağlanmaktadır. Bu model sayesinde özgün ve yerli üretim merdiven çıkan tekerlekli sandalye imal edilirken, literatür taraması ve saha incelemesine göre Türkiye’de merdiven çıkan tekerlekli sandalye olmadığı için proje özgünlüğüyle dikkat çekiyor.

DEPREM ANINDA DOĞALGAZI KAPATAN ACİL DURUM SENSORU

5’inci sınıf öğrencisi Şebnem Keltaş, Danışman Öğretmeni Nebi Ersoy rehberliğinde, deprem anında doğal gazı kendiliğinden kapatabilen etkili ve maliyeti düşük sistem geliştirdi.

Projede, deprem sırasında ve sonrasında meydana gelebilecek doğalgaz sızıntılarının neden olduğu zehirlenme ve yangın tehlikesini önlemek için geliştirilen sistem evlere kolaylıkla uygulanabilmektedir. Ayrıca sistem seri üretimi de yapılabilecek niteliktedir.

Yabancı bir kaynakta yer alan Lise Bilim Fuarı Projeleri için Fikirler

Hayat bilimi

Antibiyotiklerin gram pozitif ve gram negatif bakteriler üzerindeki etkisini karşılaştırın. (Agar ve petri kaplarıyla kendi kültürlerinizi büyütün. Örnek bir prosedür ve daha fazla proje fikri için bakteri bilimi proje kılavuzumuza bakın.)
Suda veya toprakta toksisiteyi test etmek için bir biyoanaliz çalıştırın.
Ultraviyole radyasyonun bakteri büyümesi üzerindeki etkisini test edin.
Farklı ekmek türleri, farklı küf türleri üretir mi? Sıcaklık veya ışık küf gelişimini etkiler mi?
Bitki genetiği ile deney yapın (bitki melezleri, melezleme).
Bitkiler için terleme oranlarını etkileyebilecek duman veya kirlilik gibi faktörleri test edin.
Artan oksijen veya karbondioksit konsantrasyonunun bitki çimlenmesi üzerindeki etkilerini araştırın.
Organik ve kimyasal gübrelerin özellikleri ve etkileri arasındaki farkları öğrenin.

yer bilimi

Erozyon önleme yöntemlerini keşfedin, farklı toprak bileşiminin erozyon üzerindeki etkilerini test edin (örneğin, daha fazla kil, daha fazla kumla nasıl karşılaştırılır?).
Taşkın yönetimi ve çevreleme yöntemlerini deneyin.
Güneş lekelerinin hava durumu modelleri üzerindeki etkilerini araştırın.
Hava tahmini için yöntemlerle çalışın.
Toprak ve su numunelerinde minerallerin ve pH’ın konsantrasyonunu ve etkisini test edin. (Su test şeritleri ve bir toprak analiz cihazı kullanın.)
Bölgenizdeki yağmurun kimyasal yapısını belirleyin; olası tehlikeli etkileri test edin.

Fizik

Akustik modelleri ve gürültü kontrol yöntemlerini inceleyin. (Bir ses ölçüm kiti/ yardımcı olabilir.)
Depolama sıcaklıklarının piller üzerindeki etkisi ile deney yapın.
Pil şarj cihazlarında iyileştirmeler geliştirin; pilleri şarj etmek için güneş pilleri kullanma yöntemlerini deneyin.
Farklı yapı malzemelerinin eğilme mukavemetini ve dayanıklılığını karşılaştırın.
Patatesle çalışan bir pil oluşturun.
Yangın önleyici yapı malzemeleriyle deneyler yapın.
Mıknatısların endüstriyel kullanımlarını tasarlamak; tuzlu su karidesi gibi canlı organizmalar üzerindeki manyetik ve elektromanyetik alanların etkilerini test edin.
Gelişmiş robotik programlamada bir proje tasarlayın.
Sensörle hareket eden gelişmiş bir bristlebot robotu oluşturun.

Kimya

Bir çözeltinin pH seviyesinin demir ve bakırın korozyonu üzerindeki etkilerini test edin; Farklı korozyon önleme yöntemlerini keşfedin.
Gıdalardaki koruyucuların türleri, etkinlikleri ve besin değeri üzerindeki etkileri ile ilgili deneyler yapın.
Yapay tatlandırıcı ile şeker veya diğer doğal tatlandırıcıların özelliklerini ve etkilerini karşılaştırın. (Bu ve sonraki testler için Gıda Kimyası kitini düşünebilirsiniz.)
Doymuş, doymamış ve trans yağların kimyasal özelliklerini ve fizyolojik etkisini test edin.
Farklı pişirme yöntemlerinin yiyeceklerdeki C vitamini tükenmesi üzerindeki etkisini test etmek için indofenol kullanın.
Fermantasyon veya peynir yapım sürecinde enzimlerin ve mayanın rolünü araştırın.
Farklı su filtreleme/arıtma yöntemleriyle (güneş enerjisi damıtma gibi) deneyler yapın.
Benzinin yan ürünlerini analiz edin; çeşitli oktan seviyelerinin verimliliğini karşılaştırır.
Portakal suyu titrasyonu gösterimi yapın

Çevre Bilimi

Yakıt hücrelerinde kullanım için hidrojen üretimi ve depolama yöntemlerini karşılaştırın veya geliştirin.
Ev yalıtımını iyileştirme yöntemlerini araştırın.
Güneş enerjisinin genişletilmiş kullanımlarını deneyin.
Bu petrol sızıntısı temizleme kiti ile tuzlu sudaki yağın etkisini temizlemek ve nötralize etmek için test yöntemleri.
Biyolojik olarak parçalanamayan öğeleri işleme/geri dönüştürme yöntemleriyle çalışın; Ayrıştırma yardımcıları ile deney yapın.
Rüzgar türbinlerinin veya su çarklarının tasarımı ve işleviyle ilgili deneyler yapın.
Pestisitlerin zararlı etkileri için test; doğal/organik alternatifleri test etmek veya geliştirmek; DEET gibi yaygın pestisitlerin etkinliğini test edin.
Hangi tip ve renkte çatı kaplama malzemesi en fazla enerji verimliliğini sağlar?

Proje Ön Değerlendirme Formu

Proje Özeti: Geleneksel öğrenme yöntemlerinin dijital bir çağda büyüyen z kuşağının beklentilerine cevap veremediğini düşünmekteyiz. Bu sebepten dolayı eğitim yön-
temlerinin yenilenmesini ve ileri teknolojilerle desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Pro-
jemiz ile z kuşağının dikkatini çekebileceğine inandığımız aynı zamanda kültür bilgimizi zen-
ginleştiren bir yöntem olan artırılmış gerçeklik teknolojisini ele aldık.


Projemizde altmıştan fazla farklı etiketin tanınması ve harita üzerinde canlandırılma-
sı sağlanmıştır. Projemizde kullanılan hedef resim etiketlerini kolayca yazıcıdan çıkartıp öğ-
retmen veya öğrenciler de kendi canlı dünyalarını oluşturabilir. Projemiz derste yeni teknolo-
jilerin maliyetsiz ve kolay bir biçimde kullanımı sağlanmaktadır. Bu proje birçok coğrafi yer-
ler hakkında bilgi (hayvan türleri, harita sistemleri, doğal güzellikleri tarihi mekânlar vb.)
içermektedir. Bu proje hem harita kullanımını artırmakta hem de harita üzerindeki canlandırı-
lan yerleri, bölgeleri ve hayvan türlerini kolayca öğrenmeye yardımcı olmaktadır. Projemiz ile
ekrana çıkan 3 boyutlu öğeleri tablet veya telefon ekranına dokunarak boyutunu değiştirebilir
ve döndürebilirsiniz. Böylelikle 3 boyutlu bir mekanın tüm çevresini görebilir ve hakkında
bilgiler edinebilirsiniz.

Sorun: Z kuşağı diye adlandırılan yeni nesil gençlerin ilgisini çekmek, derse
olan katılımlarını sağlamak hususunda güncel eğitim metotları yetersizdir. Okullarda güncel
teknolojilerden yeteri kadar yararlanamamaktadır. Güncel teknolojiye ulaşmak pahalı ve tek-
nolojiye ilgisiz olanlar için zordur.

Çözüm: Projemizin amacı artırılmış gerçeklik teknolojisinin eğitim açısından
potansiyelini ortaya koyarak, hem eğitimciler tarafından tanınmasını sağlamak hem de coğ-
rafya dersinde kullanılarak coğrafya öğretimine yeni bir bakış açısı kazandırmaktır. Yeni nesil
öğrenci profiline uygun, teknoloji içeren, kullanımı basit, erişilebilir, maliyetsiz bir çözüm
sunmaktayız. Tek maliyet hazırladığımız etiketlerin renkli veya siyah beyaz fark etmeksizin
baskı yapılmasıdır. Günümüzde herkeste bulunan cep telefonu veya tabletlere kolayca yükle-
nen uygulamamız ile dersin işlenişi eğlenceli ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecektir.

Yenilikçi (Ġnovatif) Yönü : Projemiz de diğer artırılmış gerçeklik uygulamalarından farklı olarak sadece 3 boyutlu gösterim değil aynı zamanda ekrana gelen pencereden konu ile ilgili bilgi verilmesi de sağlanmaktadır. Aynı zamanda ekrana gelen 3 boyutlu öğele rin fare veya dokunmatik ekranlarda el hareketleriyle döndürme, büyültme, küçültme gibi etkileşimler yapılabilmektedir.

You cannot copy content of this page