Sessiz Kalma Nedir? Sessiz kalma yoluyla hak kaybı Yargıtay kararları

31.10.2023

Diğer bir deyişle Susma hakkı nedir, Sessiz kalma hakkı ne zaman kullanılır?

Bu konu Ceza Muhakemesi Kanununda doğrudan düzenlenmiştir. Bir suçtan dolayı yakalanan, göz altına alınan veya tutuklanan herkes bu hakkı kullanabilir.

Ancak her suçta bu hakkın kullanılmasına gerek yoktur. Eğer dosya çok kapsamlı ise ve deliller henüz toplanmamışsa, şüpheli neyle suçlandığını bilmiyorsa veya avukat yeterli savunmayı yapabileceğine inanmıyorsa daha sonra savunma yapmak üzere susma hakkı kullanılabilir. Dosyaya hakim olmadan savunma yapmaktansa önce dosyaya hakim olup sonra savunma yapmak daha akıllıcadır.

Ama eğer şüpheli veya sanığın suçu çok ağır değilse veya katalog suç değilse, tutuklanma ihtimalide düşükse susma hakkının kullanılmasına gerek yoktur. Burada durumu eğer avukatı yoksa şüpheli veya sanık, avukatı var ise avukat takdir edecek, ona göre savunma stratejisi geliştirecektir. Şüpheli bu stratejiye harfi harfine uymalıdır. Çünkü delilleri, bilgi ve belgeleri bilmeden ifade vermek sonradan aleyhe durumlar oluşturabilir.

Şahıs yakalandıktan sonra kanuni hakları şahsa hatırlatılır, poliste ifade verme aşamasında şahıs ifade vermek istemediğini beyan eder ise, gerekli tutanak tanzim edilir.

You cannot copy content of this page