Atış Gözü Nasıl Bulunur ?
Görme sırasında insan beyni bir tek gözden gelen uyarıları ilk olarak değerlendirir, diğer göz ise yardımcı durumunda ve diğer gözden gelen uyarılar yetersiz olduğunda veya mesafe tayininde değerlendirilir. Nişan alma sırasında da asıl göze atış gözü , diğer göze ise yardımcı göz denir.
Nişan alırken hangi gözünün atış gözü hangisinin yardımcı göz olduğunu bilmeyen atıcılar, atış gözünü tespit etmek için şu çalışmayı yapmalıdır:
Sağ veya sol, hangi elinizi kullanıyor iseniz, baş parmağınızı hedefe doğru tutarak iki gözle nişan alın ve baş parmağınızın hedef üzerindeki yerini belirleyin. Başparmak hedef üzerinde iken sol gözünüzü kapatarak sağ gözünüzle nişan alın. Aynı işlemi sağ gözünüzü kapatıp sol gözünüzle nişan alarak deneyin. İki gözle nişan aldığınızda baş parmağınızın hedef üzerinde bulunduğu noktayı hangi gözünüzle baktığınızda yakaladı iseniz, atış gözünüz odur. Diğer göz, yardımcı gözünüzdür.
Atıcı, atış sırasında yardımcı gözünü kapatmak isteyebilir. Bu kapatma göz kapağı nı kapatarak yapıldığında, yardımcı gözde oluşacak titreme, atış gözünün de gerilmesine ve kasılmasına yol açacaktır. Bu sebeple yardımcı gözün, görüntüyü kesecek mavi veya yeşil bir kağıt parçasıyla kapatılması tavsiye edilmektedir.
ÇİFT GÖZ İLE ATIŞ YAPMAK BİR POLİS İÇİN EN FAYDALI OLANIDIR…!
Atıcı ufak bir çalışma ile iki gözü açık iken nişan alma kabiliyetini kazanabilir. Bu çalışma şöyle yapılmaktadır:
Baş parmağınızla hedefe nişan alarak yardımcı gözünüzü kapatın. 1-2 saniye sonra gözünüzü açarak çift gözle nişan alın. Bu işlemi beş kez tekrarladıktan sonra iki gözle nişan alarak; bakışınızı baş parmağınıza yoğunlaştırın. Bakışınızı baş parmağınızdan hedefe kaydırın. Bu antrenmanı on defa tekrarlayın. Daha sonra elinize silah alın. Aynı işlemleri baş parmak yerine arpacık ve hedef üzerinde yoğunlaşarak tekrar edin. Çalışmanızı bir hafta tekrarladıktan sonra, çift gözle de hiçbir rahatsızlık duymadan nişan alabildiğinizi göreceksiniz.