Ne bis in idem ne demek? Ne bis in idem ilkesi Ceza hukuku, CMK? Ne bis in idem ilkeleri? Türkiye

12.01.2023

Ne bis in idem ne demek? Ne bis in idem ilkesi Ceza hukuku, CMK? Ne bis in idem ilkeleri

Kişi güvenliğinin hukuki zeminde kendini gösterdiği durumlardan biri, non bis in idem ilkesi olarak ifade edilen aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz ilkesidir. Non bis in idem (ya da ne bis in idem) Latince’de ‘aynı [şey] için iki kez değil’ anlamına gelen, aynı dava nedeni için iki kez yargılama yapılamayacağına dair hukuki bir ilkedir.

Ne bis in idem ilkeleri Türkiye CMK

Ne bis in idem kuralı kapsamında ülkemiz mahkemelerince verilecek kararlarda İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin yaklaşımları dikkate alınmalı, bu yaklaşımlardaki eksiklik ve belirsizlikler tamamlanarak öncü olunmalıdır.

Mevcut vergi sistemimizdeki uyumsuzlukların ne bis in idem kuralı çerçevesinde düzeltilmesi, uluslararası sözleşmelerdeki çekince eksikliği sebebiyle en azından yorumlar yoluyla olması gereken hukuki durum sağlanmalıdır.

Ne bis in idem“; ceza hukuku ve ceza yargılama usul hukuku ilkesi olarak bilinmekte ve sıkça olmasa da uygulamada gündeme gelebilmektedir. Bir eylemden veya atılı suçtan ötürü suçlananın, iki ayrı yargılamaya tabi tutulmaması hatta cezalandırılmaması olarak tanımlanmaktadır.

1. Hiç kimse bir devletin ceza yargılaması usulüne ve yasaya uygun olarak kesin bir hükümle mahkum edildiği ya da beraat ettiği bir suçtan dolayı aynı devletin yargısal yetkisi altındaki yargılama usulleri çerçevesinde yeniden yargılanamaz veya mahkum edilemez.

Mükerrer dava; olayı, tarafları, konusu aynı olan dava anlamına gelmekte olup, CMK.nun 223/7.madde ve fıkrasında “aynı fiil nedeniyle aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa davanın reddine karar verilir” denilmektedir.

Ceza Muhakemesinin Temel İlkeleri Nelerdir?

  • Davasız Yargılama Olmaz İlkesi.
  • Ceza Davasının Kamusallığı İlkesi.
  • Maddi Gerçeğin Araştırılması İlkesi.
  • Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi.
  • Doğrudanlık İlkesi.
  • Sözlülük-Yazılılık İlkesi.
  • Aleniyet İlkesi.
  • Kamu Davasının Mecburiliği İlkesi.

You cannot copy content of this page