Yusuf Alabarda kimdir nerelidir, kaç yaşında?
Yusuf Alabarda kimdir, nerelidir, kaç yaşında?
Aslen Balıkesir Kepsut’lu olan Yusuf Alabarda doktora çalışmasını ise Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde, Demokratik Sivil-Asker İlişkileri üzerine yazdığı tez ile yürüttü.
Yusuf Alabarda,1970 yılında Balıkesir’in Kepsut ilçesinde dünyaya geldi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 23 yıl görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldı.
Emekli Albay, Savunma Strateji ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda 1992 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli birliklerinde 23 yıl boyunca görev aldı.
Yusuf Alabarda, Dayton Barış Antlaşması’nın imzalanmasının ardından Bosna-Hersek NATO Uygulama Gücü’nde görev aldı.
Aslen Balıkesir Kepsut’lu olan Yusuf Alabarda doktora çalışmasını ise Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde, Demokratik Sivil-Asker İlişkileri üzerine yazdığı tez ile yürüttü.
Yusuf Alabarda SETA tarafından yayınlanan, TSK’nın Reformu: Sivil-Asker İlişkilerinin Dönüşümü İçin Bir Yol Haritası isimli çalışması bulunmaktadır.
ABD’de 2007 yılında “Savunma Kaynaklarının Planlanması ve Yönetimi” üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. TSK’nın önemli modernizasyon projelerinde proje yöneticisi olarak çalıştı. Halihazırda doktora çalışmasını Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde “Demokratik Sivil-Asker İlişkileri” üzerine yazdığı tez ile sürdürmektedir.
Yusuf Alabarda İlgi alanları savunma yönetimi, savunma ve güvenlik, demokratik sivil-asker ilişkileri, güvenlik sektörü reformları ile özel askeri firmalar ve bu firmaların özellikle Ortadoğu’daki faaliyetleri üzerinedir.
Yusuf Alabarda, SETA tarafından yayınlanan analiz çalışmasında; Silahlı güç kategorisindeki Jandarma, emniyet, istihbarat örgütleri ve özel güvenlik firmalarını ihtiva etmemekte, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (Kara, Hava, Deniz) ele aldı.
Yusuf AlabardaAnalizde, bu bağlamda önce “Güvenlik Sektörü Reformları” (GSR) kavramının nasıl ortaya çıktığı anlatıldı. Daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bugünkü durumu ve otonom alanları ele alındı. Son olarak gelişmiş demokrasilere uygun sivil-asker ilişkileri için çeşitli öneriler ortaya kondu.