Takibi şikayete bağlı olmayan suçlar Ne Demektir? Şikayete tabi olmayan suçlarda şikayetten vazgeçmenin Etkisi?

29.10.2023

Takibi şikayete bağlı olmayan suçlar Ne Demektir? Şikayete tabi olmayan suçlarda şikayetten vazgeçmenin Etkisi?

Soruları merak edilmektedir, arama motorlarında, sosyal medya platformlarında, ülkemiz gündeminde ve web sitemiz polis365.com adresinde bu sorulara yanıtlar aranmaktadır. Bizlerde sizin için Takibi şikayete bağlı olmayan suçlar Ne Demektir? Şikayete tabi olmayan suçlarda şikayetten vazgeçmenin Etkisi? sorularının yanıtlarını araştırdık. İşte detaylar;

Türkiye’de “takibi şikayete bağlı olmayan suçlar,” mağdur veya suçun işlendiği yerdeki yetkililerin mağdurun şikayeti olmadan soruşturma ve kovuşturmasını yapma yetkisine sahip suçlar olarak bilinir. Bu suçlar, mağdurların özel bir şikayette bulunma zorunluluğu olmadan, resmi makamların kendi takdirine göre hareket edebileceği suçlardır.

Takibi şikayete bağlı olmayan suçlara örnekler şunlar olabilir:

  1. Cinsel saldırı suçları.
  2. Cinayet.
  3. Hırsızlık ve soygun suçları.
  4. Terör suçları.
  5. İşkence suçları.
  6. Uyuşturucu madde ticareti ve kullanımı suçları.
  7. Kamu güvenliğini tehlikeye atan suçlar (örneğin, bombalama veya silahlı saldırılar).
  8. Zimmete para geçirme suçları (kamu görevlileri tarafından işlendiğinde).

Bu suçlar, mağdurun özel bir şikayet yapma gerekliliği olmadan, yetkililer tarafından soruşturulabilir ve kovuşturulabilir. Ancak, bu suçlarla ilgili olarak yapılan şikayetler, soruşturmayı destekleyebilir veya daha fazla delil sunabilir. Şikayete bağlı olmayan suçların soruşturma ve kovuşturma aşaması şikayet şartının yerine getirilmesiyle başlamadığından şikayetten vazgeçme beyanı her iki aşamaya da herhangi bir etkide bulunmaz. Soruşturma aşaması sona ermez, kovuşturma aşamasında da ceza davası düşmeyerek yargılamaya devam edilir.

You cannot copy content of this page