Saldırgan Psikolojisi, etkisiz hale getirme

Saldırganlık, hayvanların kendilerini ve yaşadıkları alanı korumak, topluluk içinde belirli bir aşama sırası kurmak için benimsedikleri saldırı tavrını belirten hayvanbilim terimidir.
Polis işi gereği saldırgan insanlarla karşı karşıya gelebilir, bıçaklı, silahlı, sopalı saldırganlar en tehlikeli olanlardır. Peki bu tarz durumlarda ne yapılmalıdır ?
Polis ilk önce kendi Can güvenliğini sağlamalıdır ve en etkili yöntem olan havaya ateş açmayı kullanabilir, havaya ateş açıldığında normal olarak saldırgan ciddi bir şekilde uyarılmış olur ve duraklama eylemi gösterir, yüksek sesle komutlar verilerek de olay kontrol altına alınır. Tabiki her olayda bu yöntem işe yaramayabilir, şahıs halen saldırgan tavırlarına devam edebilir, burada risk faktörleri devreye girer, olayın durumuna göre risk alınarak müdahale edilebilir veya takviye kuvvet beklenebilir. Bu durumlarda polis önce kendi can güvenliğini korumalıdır. Saldırgan şahıs diyaloga cevap verebilecek şekilde ise güvenli mesafeden diyalog kurulabilir.
Saldırı Amaçları
Saldırganlığın Farklı Amaçları Olabilir:
Öfke veya düşmanlık
Üstünlüğünü kabul ettirmek
Korkutmak ve tehdit etmek
Bir amaca ulaşmak
Ağrıya veya baskıya reaksiyon gösterme
Başkalarıyla rekabet edebilmek
Saldırganlık Türleri
1- Dürtüsel Saldırganlık
Dürtüsel Saldırganlık; aynı zamanda duygusal saldırganlık olarak bilinir ve genelde öfke ile karakterizedir.
Bu saldırganlık planlı değildir. Spontan gelişir. Trafikte başka bir sürücüye kızma, bağırma bu tür bir dürtüsel saldırganlıktır.
2- Enstrümental Saldırganlık
Enstrümental Saldırganlık; avcı saldırganlık olarak da tanımlanan, daha büyük bir hedefe ulaşmak için sergilenen davranışları içerir. Bir soygun, kundaklama vb. davranışlar buna örnektir. Saldırganların amacı para, sansasyon yada değerli birşeyi elde etmek olabilir.
Saldırganlığı Etkileyen Durumlar
Bir dizi faktör saldırganlığı etkiler. Erkeklerin kadınlara göre fiziksel saldırganlık sergilemeleri daha fazladır. Araştırmacılar kadınların fiziksel saldırganlığı pek sergilemeselerde sözel, duygusal saldırganlık ve sosyal ret gibi saldırganlık türlerini kullandıklarını belirtmişlerdir.
Çevresel faktörler, yetiştirilme ortamları bireyin saldırgan olup olmasında önemlidir. Şiddet ve düşmanlık yaşanan bir ailede büyüyen bir çocuğun ileride aşırı saldırgan bir karaktere sahip olması büyük bir olasılıktır. Bandura’nın Bobo Bebek Deneyi saldırganlığın gözlem ve rol alma yoluyla öğrenilebildiğini göstermiştir. Çocuklar aile ortamında, TV ve İnternette şiddet içeren sahnelere şahit olurlarsa saldırgan bir birey olabilirler.Bu nedenle ailelerin bu konuda daha hassas olmaları gerekmektedir.