Bosna Hersek ile ilgili bilgiler
Konum: Balkan ülkesidir. Avrupa’nın güneydoğusunda yer almaktadır.
Komşuları: Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan; yine güneyden Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi’ne Neum şehrinin bulunduğu yerde yalnızca 20 km’lik (limanı olmayan) bir kıyısı bulunmaktadır.
Başkenti: Saraybosna.
Etnik Gruplar: %50.11 Boşnak, %30.78 Sırp, %15.43 Hırvat, %3.62 diğer.
Resmi Dili: Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça.
Din: %51 Müslüman, %46 Hristiyan %3 Diğer.
Yönetim Şekli: Ülke yönetim açısından iki devletçiğe bölünmüş durumdadır. Bunlar, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti’dir.
Para Birimi: Konvertibıl Mark.
Yüzölçümü: 51.197 km2
Nüfus: 4.613.414 (2019)
Saat: Türkiye’den 1 saat geride.
Yemek: Kıymalı, peynirli, ıspanaklı Boşnak böreği meşhurdur. Türk mutfağına yakındır.
Vize: Vizesiz seyahat edilebilir.
Ekonomi: Gelişmekte olan ülkelerdendir.
Sağlık: Geniş çaplı bir sisteme sahip değildir.
Eğitim: İlkokul eğitimi 9 yıl, Lise eğitimi 4 yıl.
Şehirleri: 57 şehir mevcuttur. Bazıları: Banja Luka, Brcko, İstocno Sarayevo, Nevesinje, Trebinje.
İklim: Karasal iklim hakimdir. Hava sıcaklıkları, en sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos’ta 30 dereceye kadar çıkarken, en soğuk günler ise, Aralık ve Ocak aylarında yaşanmakta ve sıcaklık -20 dereceye kadar düşmektedir. Genelde 4 mevsim bol yağış alan ülkede en yağışlı ay Haziran (110–115 mm), en kurak ay ise Aralık’tır (40–70 mm). Ülkenin güneybatı kesiminde ve Neretve Vadisinde Akdeniz iklimi görülür. Bu bölgelerde meyve-sebze bahçeleri, üzüm bağları bulunmaktadır. Hayvancılık ise, ülkenin tümünde yapılmaktadır. Ülkedeki ekilebilir toprakların oranı %14, otlak ve meraların oranı %20, orman ve ağaçlık alanların oranı %39, diğer toprakların oranı da %27’dir. Sulanabilen arazi 20 km²’dir.
Tarihçe: Bosna-Hersek balkan ülkesi olup, 1995 yılında eski Yugoslavya topraklarından ayrılarak kurulmuştur. (Kaynak: Wikipedia.org)