Astor Piazzolla kim, Piazzolla hayatı özgeçmişi
Astor Piazzolla, tam olarak Astor Pantaleón Piazzolla, (Doğum: 11 Mart 1921, Mar del Plata, Arjantin – Ölüm 4 Temmuz 1992, Buenos Aires), Arjantinli müzisyen, bandoneón (kare yapılı bir düğme akordeon) virtüözü.
1955’te caz ve klasik müziğin unsurlarını harmanlayan yeni bir tango yaratmak için geleneksel Latin Amerika tango gruplarından ayrıldı. 20. yüzyılın önemli bir Latin Amerikalı bestecisiydi.
NEWYORK’A TAŞINDI
1925’te Piazzolla, ailesiyle birlikte 1936’ya kadar ailesinin yaşadığı New York’a taşındı. İlk bandoneonunu sekiz yaşında aldı ve çocukken hem o enstrümanı hem de piyanoyu çalmayı öğrendi. Aile 1936’da Mar del Plata’ya döndüğünde, Piazzolla çeşitli tango orkestralarıyla çalmaya başladı. 17 yaşında Buenos Aires’e taşındı.
1946’da kendi orkestrasını kurdu, yeni eserler besteledi ve tangonun sesi ve yapısı üzerinde deneyler yaptı. Aynı zamanda film için müzik bestelemeye başladı. 1949’da orkestrayı dağıttı, kendi çabalarından memnun değildi ve hala klasik besteyle ilgileniyordu. Senfonik eseri Buenos Aires (1951) ile beste yarışmasını kazanarak, Nadia Boulanger ile Paris’te çalışmaya gitti. Kendisine sadık kalması ve tango ile deneylerine devam etmesi için onu teşvik etti.
PARİS GÜNLERİ
Bundan böyle, tango gelenekçilerinin çok eleştirisine rağmen, iki müzik tutkusunu birleştirdi. 1955’te Arjantin’e döndü, ancak 1958’den 1960’a kadar yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri’ne bir kez daha taşındı. Tekrar Arjantin’e döndüğünde, keman, elektro gitar, piyano içeren etkili Quinteto Nuevo Tango’yu (1960) kurdu. kontrbas ve bandoneón. 750 bestesinin çoğu bu beşli için yazılmış olsa da orkestra, büyük orkestra, bandoneon ve çello için besteler yaptı. Kontrpuan ve yeni ritimler ve armoniler de dahil olmak üzere yaptığı yenilikler başlangıçta ülkesinde pek iyi karşılanmadı, ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da büyük beğeni topladı.
1974’te Paris’e taşındı, ancak 1985’te Arjantin’e döndü. Arjantin’de Piazzolla’nın yeni tangosu yavaş yavaş kabul gördü ve müziği yeni nesil tango bestecilerini etkiledi ve 1970’ler ve 80’lerde film müziklerinde, televizyon programlarında ve reklamlarda yer aldı.
Daha sonraki besteleri arasında bandoneón ve orkestra için bir konçerto (1979) ve Kronos Quartet tarafından yaptırılan, bandoneón ve yaylı çalgılar dörtlüsü için Beş Tango Sensations (1989) yer aldı.